Patrijarh Irinej posetio Kragujevac

- -
1

patrijarh irinejSrpski patrijarh Irinej sa arhijerejima Svetog arhijerejskoj sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) posetio je Saborni hram u Kragujevcu u čijem sklopu su sedište Šumadijske eparhije i vladičanski dvor.

Srpski patrijarh je, obraćajući se vernicima poručio da je hrišćanstvo život po jevanđelju, ne filozofija i ne nekakav sistem, bilo etički ili filozofski, nego život po gospodu Hristu.

Pored vladike šumadijskog Jovana i sveštenstva, srpskog patrijarha i arhijereje koji su u Kragujevac stigli kombijem, dočekali su i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i kragujevački privrednici.

Na pitanje novinara šta je povod posete Sabornom hramu, srpski patrijarh je rekao da se ovih dana završava rad arhijerejskog Sabora čiji je završetak predviđeno da bude u Nišu i da na putu prema tom gradu nisu mogli da mimođu Kragujevac.

“Na putu prema carskom gradu Nišu nismo mogli da mimoiđemo ni srpski grad Kragujevac i vladiku šumadijskog Jovana, sveštenstvo i narod pravoslavni i zato smo sada ovde. Dakle naša je želja, cilj ovoga puta da prema Nišu posetimo Kragujevac i da u Nišu nagovestimo veliku proslavu koja će biti 6. oktobra povodom velikog istorijskog događaja, 17 vekova Milanskog edikta”, rekao je srpski patrijarh.

Srpski patrijarh je podsetio da se Sabor održava svake godine, ali da je ove godine bilo neprijatnih momenata.

“Ove godine imali smo nekoliko malo neprijatnijih momenata pa smo morali zauzeti stav prema nekim ličnostima iz crkve na način kako to crkva i kanoni predviđaju, i to smo učinili u interesu crkve u interesu naroda, i o tome da je crkva ipak ta koja donosi konačnu odluku o onome što je problem i što je pitanje i nadam se da smo to rešili na jedan jevanđeljski crkveni kanonski način”, rekao je srpski patrijarh Irinej.

Izvor: RTS

Slične vesti

1 komentar

  1. Да ли се морало нагласити да су епископи пристигли комбијем? Што се нас тиче, могли су и оним својим моћним лимузинама, јер могу они шта хоће, али много тога им “није на корист”. Само не знам како се актуелни градоначелник, чија је странка у Влади, срео са погледом владике Амфилохија’? Но, с обзиром да је наш актуелни градоначелник ревносни хришћанин, то је он и владици опростио као и свима што га вређаше и неправедно оптужише.

Odgovorite