“Para vrti gde burgija neće” – Međunarodni dan borbe protiv korupcije

- -
0

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se danas sa ciljem da se ukaže na rasprostranjenost te negativne društvene pojave i promovišu efikasnije mere za njeno suzbijanje.

Korupcija podrazumeva nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći radi sticanja sopstvene koristi. Prevedeno: podmitljivost, potkupljivost, pokvarenost. Narod je vezuje pre svega za „gotovinu”, odnosno ostvarivanje novčane dobiti („Para vrti gde burgija neće”), dok se „recipročne obaveze davanja”, VIP (veze i poznanstva) sistem poklona i ustupaka češće shvata kao nezaobilazni deo tradicionalnog morala.

Ovaj dan obeležava se od 9. decembra 2004. pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Srbija je Konvenciju ratifikovala 2005. godine u Skupštini tadašnje Srbije i Crne Gore.

Države, članice UN, su prihvatanjem Konvencije protiv korupcije, izrazile zabrinutost zbog ozbiljnosti problema i pretnji koje korupcija predstavlja za stabilnost i bezbednost društva, podrivanja sistema i ugrožavanja održivog razvoja i vladavine prava.

Konvencijom je ukazano da korupcija nije lokalna stvar jedne države, već da ona prelazi granice i da pogađa i druga društva i privredu.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite