Paket mera Vlade težak 5,1 milijardu evra

- -
0

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su danas paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije koronavirusa, vredan 5,1 milijardu evra.

Mali je rekao da je reč o sveobuhvatnim merama na kojima se radilo prethodnih desetak dana i da je njihov glavni cilj očuvanje stečenog nivoa zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena ovom krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

Paket ekonomskih mera države podrazumeva ukupno devet mera, sa procenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara. Od tih devet, tri su mere poreske politike, po dve su direktna pomoć privatnom sektoru i mere za očuvanje likvidnosti privrede, a kao ostale mere navodi se moratorijum dividendi do kraja godine i fiskalni stimulans – odnosno direktna pomoć svim punoletnim građanima.

Međutim, na podršku ne mogu da računaju oni privredni subjekti koji su tokom varednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene na određeno vreme, kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja, kao i oni koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta.

  1. Mere poreske politike (ukupna vrednost 1,3 milijarde evra)

– Na ovaj način država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabrujemo privredne subjekte da plaćaju neto zarade i da tako održe zaposlenost. Dajemo im mogućnost da obaveze isplate u 24 jednake rate, ali ne pre 1. januara 2021. godine – rekao je Mali.

  1. Direktna pomoć preduzetnicima u isplati minimalne zarade (97,3 milijarde dinara)

– Jedna mera proizilazi iz druge. Direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, koja obuhvata 900.000 građana Srbije, u iznosu od tri minimalne zarade. Svakom zaspolenom u tim preduzećima država Srbija uplatiće 750 evra u naredna tri meseca, direktno na račun. Ozim toga, Vlada predlaže i podršku od 50 odsto minimalne zaposlene u preduzećima koja su dobila odluku o prekidu rada. Kada u velikim preduzećima dobijate to rešenje, onda sa ovih 50 odsto pomoći to je velika pomoć da se lakše prebrodi kriza – smatra Mali.

  1. Direktna podrška likvidnosti privredi (2,2 milijarde evra)

– Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo sistem, pre svega za privrednike. Jeftini krediti, jedan odsto kamate za mikro, mala, srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, zarade. Njima ćemo pomoći kroz Fond za razvoj. A idemo i sa garantnom šemom u iznosu od 2 milijarde evra. Krediti u kojima banke nemaju veliki rizik – kaže Mali.

  1. Direktna pomoć svakom punoletnom građanu (70 milijardi dinara)

– Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara i svakom punoletnom građanu uplatili iznos od 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Ovo je veliki znak podrške, želja da unesemo dozu optimizma, da pokažemo koliko je država jaka i da svakom građaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara – zaključio je Mali.

Ministar je rekao da su te mere bile moguće jer je Srbija ekonomski jaka i finansijski stabilna, zahvaljujući reformama koje su sprovođene proteklih godina.

Upravo zbog toga, kako je naglasio, država je preuzela na sebe teret ove krize.

Nema komentara

Odgovorite