Ovo je naš grad: manifestacije u Kragujevcu (1. deo)

- -
10

grb kragujevacManifestacije koje se održavaju na teritoriji grada Kragujevca daju novu dimenziju turističkoj ponudi mesta i u prvi plan stavljaju kulturu, istoriju i prirodne lokalitete na koje Kragujevčani treba da budu ponosni. Zavirite u prvi deo naše liste i svakako posetite neku od manifestacija prvom prilikom.

Manifestacija: Dan grada

Kada: 6. maja

Organizator: Skupština Grada Kragujevca

O manifestaciji: Na Đurđevdan, 6. maja 1818. godine, u manastiru Vraćevšnica, knez Miloš je proglasio Kragujevac prestonicom Srbije. U čast ovog značajnog datuma za istoriju grada organizuju se brojne svečanosti: izložbe, koncerti, književne večeri i naravno neizbežni svetlosni efekti na noćnom nebu – vatromet. U vremenskom periodu tokom kojeg Kragujevčani proslavljaju Dan grada, mladi iz čitave zemlje i regiona svraćaju u Kragujevac na koncerte koji se organizuju tri večeri za redom – Neverne bebe, Bajaga i instruktori, Plavi orkestar, Željko Samardžić, Severina Vučković, Agata, Crvena jabuka… su samo neka od imena koja su u pomenutom periodu održala koncerte u Kragujevcu.

kg

Manifestacija: Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije

Kada: mesec april

Organizator: Prva kragujevačka gimnazija

O manifestaciji: Festival afirmiše stvaralaštvo mladih gimnazijalaca iz oblasti dramskih umetnosti iz cele Srbije. Tokom deset dana trajanja “Susreta” mladi iz cele Srbije posećuju Kragujevac, predstavljaju publici svoje predstave, “domaćice” iz Prve gimnazije vode ih u obilazak grada, što ne prolazi bez upoznavanja kragujevačkih utočišta boema – kafana. “Susreti” su omiljena aktivnost učenika iz Đačkog parlamenta i organizacije “Sopče” iz Prve gimnazije. Na “Susretima” se upoznaju prijatelji za ceo život i rađaju one najslađe, prve ljubavi. “Susreti” postoje od 1997. godine.

susreti

Manifestacija: Bogojavljansko plivanje za “Krst časni”

Kada: 19. januar na Bogojavljenje

Organizator: “Svebor” i Gradska turistička organizacija “Kragujevac”

O manifestaciji: Tradicionalni običaj čije je negovanje u Srbiji po odluci Adolfa Hitlera prekinuto 1941. godine, sve dok 1998. godine ovu svetkovinu ne obnavlja Svebor. Svake godine 33 učesnika različitih godina starosti, uglavnom muškaraca, prepliva razdaljinu od 33 metara na Šumaričkom jezeru, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Ovogodišnji pobednik je Borko Manić iz Goradža, ali kako je Borko već bio najbrži i 2008. godine, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, odlučio je da krst godinu dana bude kod najstarijeg učesnika, Boška Dimitrijevića, koji je bio učesnik na svim prethodnim nadmetanjima.

plivanje za krst casni

Manifestacija: Fića fest

Organizator: Klub ljubitelja fića

O manifestaciji: Tradicionalno okupljanje vlasnika i ljubitelja fića sa prostora bivše Jugoslavije održava se od 2005. godine. Najstariji “fića“ u Srbiji je model iz 1962. godine Kragujevčanina Petra Igrutinovića i ima status vozila od istorijskog značaja. U sjajnom je stanju, a svaki deo je originalan.
DSC_7560
Manifestacija: Dečji karneval
Kada: Dan grada, 6. maj
Organizator: Gradska turistička organizacija “Kragujevac”
O manifestaciji: Karnevalska povorka dece predškolskog i školskog uzrasta, plesnih škola i sportskih društava kreće se centralnim gradskim ulicama do pozornice na kojoj se izvodi bogat scenski program. Stručni žiri bira najlepše maske, a najkreativniji učesnici karnevala nagrađuju se prigodnim nagradama.
srb-kragujevac
Manifestacija: Dani otvorenih dvorišta
Kada: jun/jul
Organizator: Zavičajno udruženje “Mihailo Petrović“ iz Vlakče i GTO “Kragujevac”
O manifestaciji: U selu Vlakča se od 2008. godine održava manifestacija “Dani otvorenih dvorišta“. U okviru ove manifestacije biraju se najlepša dvorišta u četiri kategorije: najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište, najlepše dvorište Šumadije i najlepši dvorišni detalj.
dvoriste milosav vuckovic vlakca.org 01
Manifestacija: Joakim Inter Fest
Kada: sredina oktobra
Organizator: Knjaževsko-srpski teatar
O manifestaciji: Joakim Inter Fest je međunarodni pozorišni festival malih scena. Najmlađi je pozorišni festival u gradu, osnovan 2006. godine. Održava se od 7. do 15. oktobra svake godine na sceni Knježevsko-srpskog teatra.
13180870046825_joakim_interfest_za_sjt
Manifestacija: Internacionalni festival harmonike
Kada: mesec jul
Organizator: Muzička škola “dr Miloje Milojević”
O manifestaciji: Reč je o manifestaciji sa dugom tradicijom – od 1989. godine. Održava se u periodu od 4. do 14. jula svake godine, u sali Prve kragujevačke gimnazije. Učesnici ove manifestacije su pobednici najvećih i najprestižnijih svetskih takmičenja u harmonici.
harmonika
FOTO: novosti.rs, vlakca.org, Ritam grada

.

10 Komentara

 1. ako su ovo manifestacije, trebalo bi uhapsiti onog ko ih je smislio i onog ko se time ponosi. aman, pa, zar ne moze neko da smisli nesto novo, nesto EVROPSKIJE? pogledajte info sta se desavi u evropi, dovoljno je samo da ih iskopirate…ne treba nikakva pamet.

 2. mislim, reci da mladi sirom zemlje svracaju da bi gledali agatu i crvenu jabuku…molim vas. nadjite mi jednog ( a da nije student), ja mu placam za zivota kartu za crvenu jabuku.

  • svoj muzički neukus ispolji na drugom mestu :)
   evo ja nisam student i dolazim da gledam crvenu jabuku. gde je moja karta? :)

   • molim te, slusas crvenu jabuku :D verujem i da imas poster plavog orkestra na zidu :)) naravno, moracu da dobijem dokaz da nisi iz kragujevca i da nisi student u ovom nama milom gradu :)

  • Ne, najbolje da dovedu ove iz Granda da “pevaju”. Ovo je bio i ostao grad roka i koliko god pojedini pokušavali to da pokopaju neće im uspeti. Ja nisam student pa idem da slušam Bajagu, Crvenu Jabuku, Osvajače, Van Gogh. Ako ne znaš kako ovaj grad diše i funkcioniše ne komentariši. Gde mogu da dođem po svoju kartu??? :D

   • pa osvajaci su bili predgrupa aci lukasu :D ne dajem karte narodnjacima :D nego, reci ti meni, znas li sta se slusa u evropi i svetu? pratis neke top liste ili samo ovo macado? :)

 3. Manifestacije k’o manifestacije, na žalost, to je što je, bolje nemamo. Crvene Jabuke, Severine i ostale neću da komentarišem. Ali, moram da napomenem da opet (namerno ili slučajno) preskačete Ilinu vodu i Vaskrs u parku Ilina voda. Nije ovo prvi put. Uklapa se u “društvo” prethodno nabrojanih, nema razloga da se ne navede.

  • znas zasto bolje nemamo? zato sto imamo nestrucne kadrove na celu turisticke organizacije, ljude bez ideja, vizije i sposobnosti za organizaciju.

 4. Polako ljudi, ovo je samo prvi deo. Siguran sam da će biti spomenuti Arsenal fest i Šumadija fest. Arsenal fest će posle Exita i Beer festa bit najveći u zemlji, za koju godinu.

Odgovorite