Otvoren Sajam turizma

- -
0

sajam turizmaU hali Šumadija sajma, u prisustvu brojnih zvanica, gostiju i izlagača, zamenik gradonačelnika Obrad Turković otvorio je VI Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma. Ovaj Sajam najbolja je potvrda da Kragujevac kao društveni i privredni centar Srbije ima potencijala da se razvija u oblasti turizma.

Turković je podsetio na dva veoma važna datuma koji simbolički to i potvrđuju, 12. januar 2011. godine, kada je Geodetski zavod Srbije odredio da je geografsko središte Srbije ovde u Kragujevcu, između sela Drače i Malih Pčelica i 27. septembar 2013, kada je Gradska turistička organizacija proglašena za najbolju turističku organizaciju. Lokalna samouprava, prema Turkovićevim rečima, ima političku volju da podrži sve aktivnosti u oblasti turizma, a tu političku volju potvrdićemo već sutra na sednici Skupštine grada na kojoj će biti razmotrena Strategija razvoja turizma za period 2015 – 2020. godine.

Da Grad Kragujevac u oblasti turizma ide u dobrom pravcu potvrdila je i Lukrecija Đeri, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije. Novi trendovi na turističkom tržištu ukazuju na činjenicu da sve više turista želi da boravi na ruralnim turističkim destinacijama, u jedinstvenom prirodnom okruženju, daleko od gradske gužve. Sve više gostiju, rekla je Lukrecija Đeri, želi da uživa u tradicionalnim specijalitetima Srbije, domaćoj hrani i pićima. Da je Sajam na dobrom putu potvrđuje i nagrada Turistički cvet kao najprestižnija nagrada u toj oblasti što je garant kvaliteta i ulaganja u tu oblast.

Ovakve svetkovine su povod za sumiranje rezultata, kazala je Snežana Milisavljević direktorka Gradske turističke organizacije.

– Prvo seosko domaćinstvo na području Kragujevca registrovano je 2010. godine a danas imamo 15 aktivnih domaćinstava. Smatramo da možemo i bolje i više. Ono što smo uradili, profilišući ovaj sajam kao sajam seoskog turizma, pokazalo se kao odličan potez imajući u vidu sve veći broj izlagača iz godine u godinu – rekla je Snežana Milisavljević.

Šesti Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma okupio je preko 100 izlagača iz Srbije i zemalja u okruženju – brojne turističke centre, banjska i klimatska lečilišta, nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, turističke agencije, predstavnike seoskog, rečnog i lovnog turizma.

U okviru sajma održava se i Drugi prodajni sajam zimnice i domaće radinosti, tribine i radionice, uz prateći kulturno – umetnički program. Za sutra je planirana vodička tura „Fićama kroz grad“, a u subotu „Šumadijska čajanka“ takmičenje u kuvanju rakije. Sajam je otvoren do subote 29. novembra, kada će izlagačima biti uručene nagrade za najuspešniju promociju, najuređeniji izlagački prostor, najbolji promo materijal kao i Specijalna nagrada sajma.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite