Otpis kamate preduzećima

- -
1

skupstinaU toku dvanaestog redovnog zasedanja gradskog paralmenta, nakon sednice Gradskog veća koje je uputilo predlog zaključka za sazivanje sednice Skupštine grada po hitnom postupku, a koji je svojim potpisima podržalo više od trećine od ukupnog broja odbornika, prekinuta je redovna i održana sednica po hitnom postupku na kojoj su odbornici razmatrali, a zatim i jednoglasno, sa 56 glasova za, usvojili Odluku o oslobađanju poreskih obveznika koji su u postupku privatizacije, odnosno restruktuiranja, od obaveze plaćanja sporednih poreskih davanja, odnosno kamate po osnovu lokalnih javnih prihoda.

U obrazloženju ove Odluke član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa Nebojša Vasiljević rekao je da reč o porezu na imovinu pravnih lica, lokalnoj komunalnoj taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta dospelih na plaćanje zaključno sa 31. 5. 2013. godine. Preduzeća u procesu privatizacije odnosno restruktuiranja su najveći dužnici po osnovu lokalnih javnih prihoda, i ta dugovanja prelaze iznos od 1,3 milijarde dinara. Grad Kragujevac ovom Odlukom daje mogućnost preduzećima da svoje obaveze izmire do 31. decembra ove godine i time budu oslobodjeni plaćanja 60% duga po osnovu kamate, a glavnicu i 40% će morati da izmire. To je svakako novi podsticaj za izmirenje dospelih neizmirenih obaveza po osnovu lokalnih javnih prihoda čime Grad Kragujevac daje svoj doprinos uspešnom okončanju procesa restruktuiranja tih preduzeća.

Zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković, govoreći o ovoj Odluci, podsetio je da unazad nekoliko godina Grad nije mogao da naplati ove prihode iako je reč o velikim sredstvima. „S obzirom da se bliži okončanje procesa restruktuiranja želimo da omogućimo svim potencijalnim investitorima, koji su zainteresovani za neko od ovih devet preduzeća u restruktuiranju, da otpišemo 60% kamate i obezbedimo im bolje mesto u toj tržišnoj utakmici. Grad je to uradio i sa Fijatom, kome je otpisao do 2018. godine sve lokalne komunalne takse, što je doprinelo da baš mi imamo najveću privrednu investiciju i povećanje srpskog izvoza od 30 odsto“, rekao je Zdravković. On je dodao i da će lokalna samouprava u Kragujevcu nastaviti da podstiče investitore i pomaže svima koji imaju problema u svom funkcionisanju.

1 komentar

  1. a sto mojoj agenciji niko ne otpise dug, vec njima, gde su plate u npr energetici po 40,000 i vise dinara za zaposlene sa osnovnom skolom, a jos su i monopolisti?

Odgovorite