Otkriveno spomen obeležje majoru Krgušiću

- -
3

U prisustvu predstavnika SUBNOR– a Srbije i Crne Gore, Vojske Srbije, predsednika opštine Mojkovac, predstavnika grada Kragujevca i članova porodice, na groblju u Baljkovcu, otkriveno je spomen obeležje majoru Dragoljubu Krgušiću koji je herojski poginuo u borbi sa nemačkim fašistima 11. aprila 1941. godine.

U svitanje tog dana, Krgušić je rafalom iz pištolja u desnoj ruci i oficirskom sabljom u levoj ruci stao ispred formacije namačkih tenkova, koji su prodirali iz Jagodine ka Kragujevcu, da zaštiti povlačenje svojih vojnika u zaseoku Bojanići sela Baljkovac. Sahranjen je najpre u voćnjaku na mestu pogibije, a nakon dva meseca meštani su posmrtne ostatke preneli na seosko groblje.

“Spomen obeležje majoru Krgušiću je simbol časti, čuvanja slobode i borbe protiv svakog zla. Vitez koji je ponikao u Crnoj Gori, vojevao je borbu protiv fašista u Srbiji i tu našao svoj večni mir. Danas se klanjamo njegovim i senima svih časnih patriota, rodoljuba i antifašista – junacima aprilskog rata 1941. godine“, rekao je Željko Zirojević predsednik Gradskog odbora SUBNOR– a.

O hrabrosti, čojstvu i junaštvu majora Dragoljuba Krgušića govorili su predsednik SUBNOR– a Srbije Duško Čukić i generalni sekretar SUNOR– a Crne Gore Dragan Đurović.

Posebnu zahvalnost upućena je porodici Vučićević iz Baljkovca u čijem je dvorištu Krgušić poginuo i koja je majora sahranila. Tom prilikom SUBNOR Srbije porodici Krgušić posthumno je uručio najviše priznanje – medalju borca za junaštvo i čojstvo.

Medalje su uručene Draganu Đuroviću generalnom sekretaru SUBNOR– a Crne Gore za doprinos u razvijanju tradicije oslobodilačkih ratova i očuvanje tekovina antifašističke borbe kao i jednom od najmlađih potomaka majora, koji nosi ime Dragoljuba Krgušića.

Vence i cveće kraj spomenika majoru Dragoljubu Krgušiću položili su predstavnici SUBNOR– a Srbije, Crne Gore, Vojske Srbije, delegacija grada Kragujevca, članovi porodice i meštani Baljkovca.

3 Komentara

Odgovorite