Otkrivena bista Miloša Obrenovića

- -
5

Na 200. godišnjicu od proglašenja Kragujevca, prvom srpskom prestonicom moderne Srbije, unutar Miloševog venca, kod Amidžinog konaka, danas je otkrivena bista Miloša Obrenovića.

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, institucija i gostiju koji su došli da zajedno sa Kragujevčanima proslave 6. maj – Dan grada i ovogodišnji značajni jubilej, bistu je otkrio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

“Zahvaljujući Knezu Milošu Obrenoviću, Kragujevac je 1818. godine postao jedan od najznačajnijih gradova ne samo tadašnje Kneževine Srbije, nego i srpskog naroda, a Miloševa ideja, misija i uloga u periodu prve polovine 19. veka učinila je da Srbija postane međunarodni faktor ne samo na Balkanu”, podsetio je Nenad Đorđević, istoričar i direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Bista Miloša Obrenovića, koja je izgrađena uz podršku grada Kragujevca i Vlade Republike Srbije, delo je akademskog vajara Zorana Kuzmanovića.

“Kuzmanović je đak našeg najznačajnijeg vajara Nikole Koke Jankovića. Bista predstavlja tek početak vraćanja duga prema Milošu Obrenoviću koji je od našeg grada stvorio moderni evropski grad”, navodi Đorđević.

Kako bi se Milošev lik najvernije prikazao za izradu skulpture, koja je trajala skoro godinu dana, korišćeni su predlošci, slike i fotografije iz tog perioda, kao i posmrtna maska Miloša Obrenovića.

5 Komentara

  1. Grad Kragujevac posle toliko godina podiže spomenik Knezu Milošu koji nije ni figura ni poprsje, nego FIPOP. Po prvi put u Kragujevcu, gradu koji je bankrot i sav u rupama i oronulim fasadama, bez obilaznica u koji niko više iz državnog vrha ne dolazi i ne daje mu ni dinar, radja se FIPOP. Osakaćeni Knez utopljen u postament, ko po kazni, baš kao što je i on sam po kazni druge u burad stavljao. Spomenik uradjen bez KONKURSa od ruke smederevskog a ne kragujevačkog vajara, ko da ih kragujevac i nema. Za vreme izrade nestade para, pa ga skratiše i tako sakatog ga narodu predstaviše. Utopiše mu mač valjda sa nekom porukom ili tek sa greškom ili namerom teškom. Valja ga kad tad izvući iz ovog betona, ko nesretnog Gagarina u Beogradu, i doraditi mu noge da bude Knez CEO, a ne dopola osakaćeni nesretni čovek koji je upao u beton, dok se još nije osušio, pa nikako da iz njega izadje. Muči se tako potonuo i bez koraka dok neki zaludni ljudi stoje i tapšu takovoj njegovoj muci.

  2. Bravo, Danice! Covek koji je toliko znacajan, treba da ima spomenik u centru kod krsta ili stafete! O nedorecenosti isto mislim, bruka sto nisu uradili celu figuru, ali…oskudacija sigurno! Eee, za sta sve dajemo pare i nagrade, a preskacemo bitne stvari! Kad smo kod spomenika, zasto nema predloga, da na ulazu u grad umesto znaka FIATA bude obelezje radnika ili seljaka? Da se ne stidimo mozda sebe a ulagujemo strancima?

Odgovorite