Osveštana zvona srednjevekovnog hrama u Kamenici (FOTO)

- -
0

IMG_9573_800x533U prisustvu brojnih gostiju i meštana, u selu Kamenica Episkop šumadijski Gospodin Jovan, uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske obavio je osvećenje zvona na ostacima srednjevekovnog hrama u tom mestu. Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture započeli su arheološka istraživanja u oktobru prošle godine, a radove finansira porodica Pljakić iz Kamenice.

Otkriveni su ostaci crkve iz prve polovine XV veka, a prema rečima arheologa Marije Kaličanin – Kostić, ktitor je bio Radič Postupović – jedan od najbogatijih i najznačajnijih ljudi koji je crkvu podigao na svom posedu u Kamenici. Crkva je građena vrlo kvalitetno, malterisana spolja i iznutra, ima dve odvojene pevnice i popločan pod. Osim temelja sačuvani su i zidovi visine do 1,80 metara. Crkva je stradala u požaru i nakon toga došlo je do urušavanja. Ovde su sačuvane i nadgrobne ploče, jer je u vreme postojanja crkve na tom mestu vršeno sahranjivanje. Upravo zbog toga ima još dosta posla, kazala je Marija Kaličanin – Kostić na istraživanju nekropole.

Ono što nas je rukodilo da započnemo takav poduhvat, rekao je tom prilikom Miomir Pljakić jeste želja da sačuvamo od zaborava značaj koje je ovo područje imalo. Uz nekada veliki broj crkava, topionica i kovačnica, ovde je pre 500 do 600 godina živelo veliko industrijsko i duhovno naselje. Žao nam je što je sve to zamrlo i naša je želja da ovo područje obnovimo. U okolini postoje još tri takve crkve – neistraženo blago na ovom području za čija smo arheološka istraživanja takođe obezbedili sredstva. Kamenica teritrijalno pripada Kragujevcu i želimo da najkasnije za godinu dana, kada se završe istraživanja, ovaj prostor konzerviramo, da postane ne samo svetilište nego i izletište, deo kulturne ponude grada Kragujevca.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marka Grkovića glavna civilizacijska odlika svakog naroda, ono što ga čini jedinstvenim i neponovljivim u svetu je nasleđe: kulturno, istorijsko i umetničko. Oktopavanjem ove crkve koju je ktitor Radič Postupović podigao pre oko 600 godina radimo na sebi, svojoj prošlosti ali i budućnosti. Zahvaljujući porodici Pljakić deo nasleđa Šumadije i Srbije biće otkriven i zaštićen radi budućnosti.

Okupili smo se ovde, na ovaj veliki praznik Spasovdan, da se na ovom svetom mestu pomolimo Bogu posle toliko vekova, naglasio je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Ali, i da se dogovorimo kako da obnovimo i sačuvamo ovo blago koje imamo. U ime saradnika i u svoje ime gradonačelnik Stevanović je meštanima Kamenice obećao asfaltiranje puta do nalazišta Crkvine ali i uličnu rasvetu, uz predlog da okupljanje na Spasovdan, na tom mestu, postane tradicija.

[wzslider lightbox=”true”]

Foto: PjerMedia

Nema komentara

Odgovorite