Ostavili bez posla trudnicu u šestom mesecu trudnoće

- -
4

trudnica bez poslaTridesetčetvorogodišnja Marija Draganović, šivačica u kragujevačkoj firmi „Zastava tapacirnica“, ostala je bez posla u šestom mesecu trudnoće, i to u vreme kad je zbog zdravstvenih problema bila na bolovanju.

Marija Draganović (34), šivačica u kragujevačkoj firmi „Zastava tapacirnica“, ostala je bez posla u šestom mesecu trudnoće, i to u vreme kad je zbog zdravstvenih problema bila na bolovanju!

U „Tapacirnici“ je radila po ugovoru na određeno vreme (na tri meseca) od 31. marta 2012. godine. U međuvremenu je ostala u drugom stanju, a 16. decembra 2012. primljena je na bolničko lečenje zbog komplikacija u trudnoći. U bolnici je provela pet dana, ali bolovanje joj je produženo i posle puštanja na kućno lečenje.

– S obzirom na to da mi je ugovor isticao 31. decembra, nekoliko dana pre toga čula sam se telefonom sa svojom šeficom i ona mi je rekla da ne brinem, da će mi ugovor biti produžen jer sam dobra radnica. Međutim, to se nije dogodilo. Jednostavno, novi ugovor o radu nisam dobila i sad sam na birou – razočarano priča Marija Draganović.

Njen suprug Vladan Kostić odmah se konsultovao s advokatom, koji mu je objasnio da je u odluci „Tapacirnice“ sve čisto i da nema elemenata za pokretanje postupka protiv firme.

– Jasno mi je da poslodavci nisu prekršili zakon time što joj nisu ponudili novi ugovor, to je njihovo pravo, ali da li je moralno i ljudski da je šutnu na ulicu za vreme trudnoće i bolovanja – pita Vladan Kostić. „Tapacirnicu“, jednu od najstarijih „Zastavinih“ firmi za izradu presvlaka, 2006.  kupila je firma MTU iz Slovengradeca.

[box style=”rounded”]U skladu sa zakonom – Mariji Draganović je prestao radni odnos u skladu sa zakonom, a na osnovu prestanka potrebe za njenim daljim radom, u osnovi čega su planovi kupaca za 2013. godinu, koji su odraz svetskog tržišta. Vodimo odgovornu politiku kadrova. Svesni smo da ljudski resursi predstavljaju najvažniji potencijal firme i žao nam je svakog radnog mesta sa kojeg zaposleni mora otići zbog prestanka potrebe za njegovim daljim radom – navodi se, između ostalog, u pisanoj izjavi koju je rukovodstvo „Zastava Tapacirnice“ dostavilo Kuriru.[/box]

Izvor: Kurir

4 Komentara

  1. Sve su to lopovi,mocnici sa nizim koeficijentom intiligencije sa kupljenim diplomama i radnim mestima, poltroni i sve ostalo sto spada u najnize pogrdnu vrstu u ovoj zemlji svi teraju svoju pricu koliko narod da izludi od njihovih govorancija tj prica u prazno koliko da popune mesto u skupstini i koje kuda sve da bi se reklo da rade nesto u stvari izivljavaju se na narodu sa svojim politickim platama i dodatnim primanjima sa strane opet na ustrb naroda tako da im se moze,jedni govore o padu nataliteta pa apeluju,oni sto imaju troje i vise dece nema cime da ih izdrzavaju zbog situacije u zemlji ,dugi o nezaposlenosti i koliko je zaposleno sa biroa kao na stotine hahahaah……i bore se nesto toliko jadno i bedno da nemam reci i evo Marije kao primer iskoriscena radna snaga na tri mececa i posle sut pa tako dolaze sledeci a uz to i ne placaju ta tri meseca kako treba mora nesto da zakinu strasno ….tako da Marija ce se zaposliti kada bude podigla dete do 18 jer to ce biti kocnica ako nema ko da joj cuva dete, a o obdanistu da ne pricam jer tamo treba debela veza i tako to sve ide lancano sto se tice Srbije,nije ni cudo sto deca napustaju i beze u inostrabnstvo da rade i zarade i stvaraju porodice :(

    • Po mojim saznanjima, ista ova firma koju spominjes je od trenutka privatizacije 2006.godine, investirala vise od 3 miliona eura u Kragujevac i povecala broj stalno zaposlenih za 50%…izmedju ostalog, ovde nije rec o moralnom ili nemoralnom cinu, vec o trenutnoj potrebi EU trzista koje je u padu…pozdrav iz Kragujevca…

Odgovorite