“Oružari” traže da “Jugoimport SDPR” hitno vrati dug

- -
1

Samostalni sindikat “Zastava oružja” zahteva od države da se hitno namiri dug od 150 milona dolara koji “Jugoimport SDPR” ima prema kragujevačkoj fabrici.

oruzari

“Zbog nedostatka finansijskih sredstava zaposleni rade u sve težim uslovima buke, nedovoljne osvetljenosti, loših mikroklimatskih uslova i hemijske štetnosti koja je van projektovanih parametara, zbog čega Sindikat insistira da se hitno uđe u rešavanje dugova koje Jugoimport SDPR ima prema fabrici, kako bi se ta sredstva uložila u osavremenjavanje procesa proizvodnje i obezbeđivanje boljih uslova rada”, navedeno je u saopštenju sindikata.

Fabrika “Zastava oružje” ima velika potraživanja od državnog preduzeća Jugoimport SDPR, preko kojeg je vršen izvoz robe na inostrana tržišta, a taj dug sa kamatama, sada iznosi oko 150 miliona dolara.

“Ukoliko hitno ne usledi naplata tih potraživanja fabrici preti potpuno urušavanje tehnoloških procesa zbog njihove zastarelosti koja je u pojedinim delovima oko 50 godina”, upozorava sindikat.
“Oružari” podsećaju i da obećane investicije od više miliona evra do danas nisu stigle i ukazuju da devastiranje fabrike pred usvajanje zakona kojim se najavljuje privatizacija odbrambene industrije Srbije, ima za cilj slabljenje centra vojne industrije koji se uvek nalazio u Kragujevcu.

Sindikat podseća da je zbog politike koja je ranije vođena, fabrika bombardovana sa više desetina projektila, zbog čega je pretrpela teška razaranja, a zbog politike države i danas trpi posledice.

1 komentar

  1. Fabrika Zastava oružje bombardovana sa “više desetina” projektila (to znači 20,30 …) a to nije tačno.Svi koji su radili posle bombardovanja u fabrici znaju da to nije tačno.I jedno pitanje.Kako se to Sindikat sada setio da traži pare a sve ove godine (članovi rukovodstva su već godinama isti) su ćutali?

Odgovorite