“Oružari”: Pritisci na sindikat ne jenjavaju

- -
0

Samostalni sindikat “Zastava oružja” saopštio je da se nasavljaju pritisci na njihovog predsednika Dragana Ilića. Za sutra je zakazano saslušanje Ilića u Osnovnom javnom tužilaštvu, na osnovu prijava koje su protiv njega podneli predstavnici menadžmenta kompanije.

Saopštenje sindkata prenosimo u celosti:

“U utorak, 12. februara 2019. godine, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, biće saslušan predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić po osnovu krivičnih prijava koje su podnete od strane predsednika Nadzornog odbora Zastava oružje AD pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića.

Prijava koju je predsednik Nadzornog odbora podneo bazira se na neistinitim navodima da je u prostorijama direktora 18.05.2018. godine napadnut i da je tako pretrpeo povredu kičme zbog koje je kasnije zatražio pomoć na VMA.

Saslušanje će se obaviti i po osnovu krivične prijave bivšeg generalnog direktora Milojka Brzakovića koji je optužio predsednika Sindikata da je ugrozio bezbednost fabrike i da je zloupotrebio pravo na štrajk.

Nedavno je Dragan Ilić saslušavan u kragujevačkoj Policiji i po krivičnoj prijavi koju je podneo bivši generalni direktor sa navodima da je fizički napao jednog od najvernijih čuvara bivšeg direktora – Milana Miloševića, koji je vraćen u fabriku iako je uzeo socijalni program u istoj i po povratku u fabriku postavljen za rukovodioca službe Obezbeđenja.

Pre nekoliko dana, prema nezvaničnim sazananjima, predsednik Nadzornog odbora je u svojstvu privatnog lica, uz pomoć pravne službe fabrike, podneo novu krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata jer je istinito informisao radnike o stanju u fabrici, zbog čega je po mišljenju predsednika Nadzornog odbora „uznemirio javnost“.

Stalnim optuživanjem za krivična dela Dragan Ilić se već duže vreme nalazi na udaru državnih institucija, upravljačkih i bivših rukovodnih struktura fabrike, u težnji da se suzbije iznošenje činjenica i istina o fabričkom poslovanju zbog kojih je danas fabrika dovedena u vrlo složenu situaciju.

Konstantni pritisak na predsednika Sindikata je u suprotnosti sa odredbama Kolektivnog ugovora Zastava oružje AD gde je definisano da predstavnici Sindikata ne mogu trpeti bilo koji vid pritiska povodom svog rada i sindikalnog angažovanja. Time su prekršena i međunarodna načela da je Sindikat autonomno udruženje u odnosu na poslodavca, državu i druge institucije.

Autonomija Sindikata i ostvarivanje sindikalnih prava i sloboda pretpostavlja ostvarivanje građanskih prava, između ostalih, fizički i moralni integritet, slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu govora“, navedeno je u saopštenju sindikata.

Nema komentara

Odgovorite