ONI NE DOZVOLJAVAJU DA FAKULTET POTONE – Studenti sa Pravnog ponovo DOMINIRALI, a evo kako je tekao put ka tome!

- -
0

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu osvojili su prvo mesto na sedmom regionalnom takmičenju “Futura Moot court – Simulacija suđenja pred ESLJP”.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu osvojio je prvo mesto na regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje je održano u periodu 12-14. oktobra u Makedoniji, u organizaciji švedske organizacije Civil Rights Defenders, a u konkurenciji osam pravnih fakulteta zemalja regiona.
Takmičenje se sastoji od pismene i usmene faze, pri čemu se pismena faza sastoji od pisanja predstavke Evropskom sudu za ljudska prava na osnovu imaginarnog slučaja i od odgovora tužene države. Usmena faza se sastoji u iznošenju argumenata i prezentovanju poznavanja jurisprudencije Evropskog suda. Studenti su bili podeljeni u dva tima, od kojih jedan zastupa podnosioca predstavke, a drugi tuženu državu.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu su činili: Valentina Miljković, Katarina Milanović, Teodora Čekrlić, Stefan Stevanović, Dijana Stefanović, Đorđe Lakićević i Milica Radojević. Treneri tima su bili doc. Dr Veljko Turanjanin i Suzana Milivojević.

Tim povodom portal Ritam grada je kontaktirao studente koji su još jednom učinili da Pravni fakultet u Kragujevcu zasija punim sjajem, iako se pronalaze pojedinci koji ga na sav glas blate.

Dijana Stefanović je otkrila da sama priprema za takmičenje nije bila lagana, ali i da su imali jaku konkurenciju iz koje su ipak izašli kao pobednici.

S obzirom da se takmičenje sastojalo iz dve faze- pismenog i usmenog dela, pismeni deo smo spremali celog leta, pisali podneske i istraživali sudsku praksu. Nakon toga je usledila priprema za usmeni deo, za koju smo imali malo više od mesec dana. Provodili smo sate na fakultetu sa mentorima i pripremali svoja izlaganja koja svakako nisu mogla biti spremna za svaki tim. Učestvovalo je osam timova iz država iz regiona, svi su bili odlično pripremljeni i nije bilo lakih protivnika, Nadamo se da smo ovim pokazali da Pravni fakultet u Kragujevcu nisu afere, kupljene diplome i sve ostale gadosti koje mediji u poslednje vreme plasiraju. Naš fakultet predstavljaju izuzetni profesori i isti takvi studenti, željni znanja i usavršavanja. Nadamo se da naš uspeh neće ostati u senci pokušaja da se ukalja ugled fakulteta. – rekla je Stefanovićeva, ali je njena koleginica  Valentina Miljković otkrila drugu stranu uspeha koji nije došao preko noći.

Mečevi su počinjali ujutru i trajali do uveče. S obzirom da smo se kvalifikovali u polufinale a zatim i u finale, nismo imali slobodnog vremena jer se svaki trenutak koristio za vežbanje, menjanje onoga što nije valjalo, nadograđivanje i poboljšavanje. Raspored obaveza je bio takav da smo imali vremena da odemo na obroke i da se istuširamo brzinom svetlosti a zatim trčeći nazad u Osnovni sud u Bitolju. Ko je imao sreće, spavao je par sati. Ruku na srce, imali smo nešto vremena i da se doteramo, da koliko toliko izgledamo sveže za sudije i protivnike. Naša najveća nagrada je čast koja nam se ukazala da nastupamo pred visoko cenjenim sudijama Evropskog suda za ljudska prava, njihove brojne pohvale i najvažnije od svega jeste da nam je ovo novo iskustvo doprinelo podizanju samopouzdanja i videli smo koliko možemo biti brzo i efikasno prilagodljivi, kako se za samo jedno veče možemo nadograditi i poboljšati za sledeći meč. Svako od nas je odličan timski igrač, pomagali smo jedni drugima i bili svesni značaja i doprinosa svakog od nas, i smatram da je umnogome to doprinelo pobedi i da je, između ostalog, i to pokupilo simpatije sudija – priznala je Valentina.

Nema komentara

Odgovorite