Omladinski super hor i orkestar u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji 20. aprila

- -
0

Muzička škola Ljubljana “Vič Rudnik” je u okviru svog raznovrsnog sistema saradnje uvek cenila projekte sa srpskim muzičkim školama, ne samo zbog davno uspostavljenih odličnih odnosa u bivšoj državi, mnogo više zbog izuzetnog kvaliteta muzičkog obrazovanja u Republici Srbiji koja nam je -naročito u teškim momentima koje smo nedavno zajedno doživljavali – uzor kako u odnosu do muzike tako i u entuzijazmu koje učenici, profesori i škole zrače i od koga se iznova pri druženju sa njima inspirišemo.

Posle dva veoma uspešna koncerta održana u Škofjoj Loki i Ljubljani, Omladinski super hor i orkestar u petak, 20. aprila, nastupom u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji nastavlja svoju mini turneju.

Posle prošlogodišnje saradnje muzičkih škola “Kosta Manojlović” iz Zemuna i “Vič Rudnik” iz Ljubljane, ove godine se ansamblu pridružuje i MŠ “dr Miloje Milojević” iz Kragujevaca.

Ansambl čine učenici instrumentalnog i pevačkog odseka koji su za ovogodišnju medjunarodnu saradnju odabrali program sačinjen od najlepših operskih horova i ansambala: Mocarta, Verdija, Čajkovskog, Smetane, Konjovića, Bajića i Ferstera.

Omladinski super hor i orkestar nastali su sa idejom da se okupe najtalentovaniji muzičari i pevači iz različitih zemalja koji će nastupati na turnejama po regionu.

Klavirska saradnja je Marija Radović. Inicijator i dirigent ovog ansambla je Jelena Sasnik.

Ansamblom rukovodi dirigent Jelena Sasnik, umetnica velikog iskustva i energije, koja je završila master na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i započela karijeru sarađujući sa našim vrhunskim dirigentima, poput Darinke Matić Marović i Mladena Jagušta, a radila je i u MŠ “Kosta Manojlović“ u Zemunu. Karijeru nastavlja u Sloveniji i Evropi, gde diriguje sa Međunarodnim omladinskim pan slavenskim super orkestrom i horom, Berlinskim simfonijetskim orkestrom, Kamernim orkestrom „Slavko Osterc“, Svetskim simfonijskim orkestrom „Junesse Musicale“ u Berlinu, mešovitim horom PZAS „Arhivox“ i horom „Magnificanto“. u Ljubljan. U Srbiji je dirigovala orkestrom Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS-a, kamernim orkestrom “Pro Classica”, mešovitim horom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, ženskim horom “Collegium Musicum” i dečjim horom “Kolibri”. Snimila je četiri CD-a sa orkestrima iz Slovenije. Dobitnica je priznanja Ministarstva prosvete Srbije  za izuzetna pedagoška dostignuća koja se dodeljuju najcenjenijim profesorima. 

LINK KA FEJSBUK DOGAĐAJU

Nema komentara

Odgovorite