Okončan štrajk u “Vodovodu”

- -
0

Jutros započet štrajk radnika JKP “Vodovod i Kanalizacija” okončan je dogovorom sa poslovodstvom i predstavnicima grada Kragujevca.

Radnici su tražili usklađivanje i obračun zarada prema zakonu, zakonsku cenu rada i vraćanje plata od pre četiri godine – odosno da prestane umanjenje zarada od 10 odsto zbog zakona iz 2014.

“Budžetska inspekcija rada je bila u firmi i utvrdila da je cena rada 57,9 dinara, a ustanovljena cena rada u Srbiji u 2018. godini je 143 dinara. Mi nismo na budžetu grada i Republike i živimo isključivo od onoga što zaradimo”, kaže predsednik Sindikata “Nezavisnost” JKP “Vodovod i Kanalizacija” Saša Mihajlović.

Taj osnovni zahtev radnika biće ispunjen tako što će im biti obezbeđena doplata do minimalne zarade.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su se sa poslovodstvom firme i gradonačelnikom dogovorili da od januara naredne godine razlika u ceni rada od 57,9 do 155,3 dinara, zbog važećih zakonskih propisa koji trenutno ne dozvoljavaju njeno povećanje, isplaćuje kroz doplatu zarada zaposlenih u “Vodovodu”.

Problem povećanja cena rada po radnom satu u toj firmi biće, prema rečima lidera sindikata rešen u narednih šest meseci, odnosno do polovine sledeće godine.

“Isplatom doplata, odnosno razlike u ceni rada od 57,9 do 155,3 dinara, nijedan naš radnik od početka naredne godine neće više imati platu ispod 27.000 dinara, koliko će u narednom periodu da iznosi minimalna zarada. Do sada je u “Vodovodu” plate ispod zakonom pripisane minilalne zarade primalo čak 402 od ukupno 540 zaposlenih. To je posledica važećeg obračuna plata po ceni rada po radnom satu od 57.9 dinara i umanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru od deset odsto”, objašnjava Mihajlović.

Na sastanku Štrajkačkog odbora sa čelnicima firme i grada dogovoreno i da zaposleni u “Vodovodu” u prvoj polovini naredne godine dobiju solidarnu finansijsku pomoć od po 42.000 dinara, koja će im biti isplaćena u šest jednakih mesečnih rata.

Inače, prosečna zarada u tom javnom preduzeću iznosi oko 36 hiljada dinara.

Nema komentara

Odgovorite