Održano savetovanje Saveza slepih Srbije

- -
0

Kragujevac je domaćin tradicionalnog godišnjeg savetovanja Saveza slepih Srbije sa lokalnim organizacijama saveza i ustanovama za slepe i slabovide osobe.

Na ovogodišnjem skupu predstavnici više od 40 lokalnih organizacija slepih i slabovidih govorili su o rezultatima u ostvarivanju svojih prava i podsetili na saradnju sa državnim institucijama ali pomoć koju imaju od lokalnih samouprava.

Predsednik Saveza slepih Srbije, Milan Stošić ukazao je na važnost saradnje sa lokalnom samoupravom.

“Kragujevac je primer dobre prakse u Srbiji kada je u pitanju lakše i bezbednije kretanje slepih i slabovidih osoba. Zahvaljujući podršci lokalne samouprave sprovode se mnogi projekti u smislu edukacije i afirmacije određenih veština i radi se na poboljšanju kvaliteta života slepih i slabovidih lica u Kragujevcu”, kazao je Stošić.

Na ovogodišnjem savetovanju govorilo se o mogućnostima zapošljavanja slepih i slabovidih osoba.

Učesnici skupa istakli su da je najveći problem zapošljavanje visokoobrazovanih slepih i slabovidih lica, uprkos primeni Zakona o profesionalnoj rahabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U Srbiji, prema podacima Saveza slepih, ima oko 12 hiljada slepih i slabovidih osoba. Na području grada Kragujevca i opština Šumadijskog okruga, prema rečima Milana Stošića živi oko 400 slepih i slabovidih osoba.

Nema komentara

Odgovorite