Održane pete “Sretenjske besede” (FOTO)

- -
0

NASLOVNA300U amfiteatru “Prof. dr Živomir Đorđević” na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu danas je održano tradicionalno takmičenje u besedništvu – “Sretenjske besede”.

Pete po redu “Sretenjske besede” svečano je otvorio kamerni hor Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu izvođenjem himne Republike Srbije “Bože pravde” i akademske himne “Gaudeamus igitur”, a pod dirigentskom palicom Uroša Stepanovića. Nakon pozdravnih reči prof. dr Emilije Stanković, zaposlene na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i direktorke “Institutio oratoria”, prof. dr Predraga Stojanovića, dekana Pravnog fakulteta kragujevačkog Univerziteta, i Nikole Ivkovića, predsednika Studentskog parlamenta Prav
nog fakulteta, emitentnim stručnjacima, članovima žirija i publici predstavilo se 12 takmičara.

Svojom besedom “Slavuj se basnama ne hvali” Aleksandra Jelić otvorila je takmičenje, a odmah nakon nje posetioci su imali priliku da čuju besedu studentkinje prve godine studija, Slavice Purić, na temu “Poštujmo sebe da bi nas drugi poštovali”. Jelena Milivojević govorila je na zadatu temu “Počasti menjaju ponašanja”, a istom temom predstavili su se i Lazar Petrović, Anka Đuričić, Boris Lačnjevac i Marijana Županjac.

Dragana Perović svojom besedom “Ko je ubio Galileja” dotakla se pitanja položaja mladih u Srbiji i ukazala na neophodnost “logikom nahranjenog mladalačkog ustanka”.

Studentkinja Anja Živadinović govorila je na zadatu temu “Silu silom suzbiti nije nepravda”, Kristina Stojadinović svoju besedu formulisala je u naslov “Zašto ćutite?”, Srđan Mladenović u “Beseda o zaboravu” i Sanja Mikić u “Diktatori su oslobodili sebe, a zaboravili narod”.

Publika je putem glasačkih listića imenovala pobednike: Prvo mesto zauzeo je Srđan Milenković, drugo Lazar Petrović i treće Dragana Perović.

Pobednik, Srđan Mladenović, odrekao se svoje zaslužene novčane nagrade i svoj trijumf uveličao iskazanom ljubavlju prema čoveku. “U ovom gradu postoje oni kojima je novac potrebniji nego meni, zbog toga čitavu sumu poklanjam Danici Ćirković kako bi dobila novo srce” rekao je Srđan.

Žiri u čijem su se sastavu našli prof. dr Emilija Stanković, Zoran Petrović, književnik, Vidosav Stevanović, književnik, Marko Živić, glumac Beogradskog dramskog pozorišta i drugi proglasili su pobednike u dve kategorije – na zadatu i na slobodnu temu.

Najbolju besedu iz kategorije tema koju su takmičari sami birali imala je Dragana Perović, drugo mesto je zauzela Sanja Mikić, a treće Kristina Stojadinović.

U kategoriji zadate teme najbolji je bio Boris Lačnjevac, drugo mesto zauzela je Anka Đuričić, a treće Anja Živadinović.

Ispred Advokatske komore Kragujevca, predsednik Zvonko Marković, uputio je čestitke i proglasio pobednike po izboru Advokatske komore – Srđana Mladenovića i na drugom mestu Slavicu Purić.

Dekan Pravnog fakulteta univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Predrag Stojanović, nije želeo da učestvuje u odabiru pobednika, svim učesnicima čestitao je na trudu i na početku poželeo sreću pod parolom “Nek’ najbolji pobedi”.

Kako su tekle pripreme za tradicionalne Sretenjske besede ispričala nam je jedna od takmičarki, Slavica Purić:

“Nakon što smo odlukom profesora nas 12 od prijavljenih 30 učesnika ušli u uži izbor na takmičenju koje je održano pred Novu godinu, počela sam sa samostalnim pripremama za današnje nadmetanje u besedništvu. Imali smo i organizovane probe, otprilike jednom nedeljno. Rad i upornost doprineli su tome da večeras svi damo maksimum i pokažemo najbolje”.

[wzslider autoplay=”true”]

Nema komentara

Odgovorite