Održana komemorativna akademija u Prvoj gimnaziji

- -
0

Sećanje na đake i profesore odvedene iz tadašnje muške gimnazije na streljanje oktobra 1941. godine obeleženo je komemorativnom akademijom „Suzama prošlosti gradimo budućnost“ u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Akademiji su prisustvovali predstavnici grada Kragujevca, gradova prijatelja i pobratima, vojske, policije, Školskog upravnog okruga, roditelji i bivši i sadašnji đaci.

“Stihovima, aksiomama, teoremama, nagradama ali i različitim đačkim nestašlucima, školskim odmorima, trudimo se da stvaramo budućnost sa sećanjima na one koji nisu stigli da napišu svoju priču, a koji su nas naučili da treba poštovati život, slobodu i mir”, kazala je direktorka Slavica Marković škole, u obraćanju zvanicama.

“Priča o oktobru je ono vrelo nade koje nam ostaje u srcu. Nade da ljudi svuda ma gde da su juče, danas i sutra imaju dovoljno snage da se odbrane i oslobode loših misli i loših dela. Priču o Gimnazijalcima i Šumaricama, priču za nezaborav kao opomenu želimo da podelimo sa celim svetom. Da je ispričamo jezicima svih naroda. Oktobru ne možemo rasterati onaj mrak koji nosi sa sobom, ali možemo sećanjem kao najmoćnijim oružjem stvarati svet lepši bez patnje i ratova”, poručila je direktorka.

„Volim oktobar zato što budi mnoga sećanja. Na događaje koji se više neće ponoviti. Volim Šumarice – to je njihovo srce. One koje volimo žive sa nama“, završni su stihovi poeme „Pucnji u čelo Kragujevca“ koju je napisao penzionisani profesor srpskog jezika i književnosti Dragan Božić, a izveli učenici Prve kragujevačke gimnazije.

Inače, Komomorativna akademija počela je minutom ćutanja, preminulom zameniku opštine Kozarska Dubica Miletu Zlojutro, koji je preminuo dan ranije pred početak akademije, koja je zbog toga bila odložena.

Nema komentara

Odgovorite