Održana hitna sednica Skupštine grada

- -
0

Osma sednica Skupštine gradaOdbornici Gradskog parlamenta na današnjoj sednici, koja je na predlog Gradskog veća sazvana po hitnom postupku, razmatrali su i usvojili Odluku o prestanku važenja Odluke o zaduživanju grada Kragujevca za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 350 miliona dinara i Odluku o učešću grada Kragujevca u realizaciji Programa za izmirivanje obaveza lokalnih vlasti po osnovu kapitalnih investicionih izdataka prema privatnom sektoru u iznosu od 291 607 197 dinara.

Prestankom važenja Odluke o zaduživanju grada Kragujevca za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 350 miliona dinara stvara se mogućnost da grad Kragujevac uzme učešće u realizaciji Programa za izmirivanje obaveza lokalnih vlasti po osnovu kapitalnih investicionih izdataka prema privatnom sektoru.

Sredstvima u iznosu od 291 607 197 dinara, koje u vidu obveznica izdaje Vlada Srbije, grad Kragujevac će izmiriti obaveze prema izvođačima radova koji su odradili određene investicione poslove, a koji su realizovani preko Preduzeća za izgradnju grada Kragujevca i to – “Banji komerc Bekament“ iz Arenđelovca, “Putogradnji KG“ i PD “Tehnogradnja”doo Kruševac, rekao je zamenik gradonačelnika Kragujevca prof.dr Nebojša Zdravković.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je populistička priča da je Kragujevac prezadužen grad i da bi određeni predstavnici opozicije, koji su kritikovali ove dve odluke, pre toga morali da znaju koji su osnovni kriterijumi po kojima lokalne samouprave mogu da se zaduže.

Niste rekli mnogo toga-koliko se duguje Vodovodu, Čistoći a naročito ne koliko se duguje tamo gde su na vlasti predstavnici SNS-a. Ne možete se zadužiti, osnovna stvar je, bez saglasnosti države a za ovo što se danas događa imamo dozvolu države. Imali smo je i za kad smo donosili Odluku o zaduživanju, prethodnog puta, kroz dugoročni investicioni kredit, koji je veći, od koga sada odustajemo, a imali smo i tumačenje države koja je imala sluha za sve gradove i opštine da ćemo moći da se rasteretimo kroz obveznice koje će se dati vrlo povoljno. I odgovor na vaše populističko pitanje što to nismo ranije uradili i zašto smo određene poslove radili sa određenim izvođačima, a nismo bili uslovno rečeno “pokriveni“, je upravo obećanje države da će emitovati obveznice. A inače, mi više nemamo prava da se zadužujemo u ovoj godini. Mislilili smo da je daleko povoljnije zaduživanje ovo koje nudi Vlada Srbije i zato smo odustali od ranije planiranog dugoročno kredita. Ako je prezadužen grad koji duguje 17 miliona, a neka bude i 20, kao što vi kažete, i ako vam kažem da su godišnje obaveze po tom osnovu oko 2 do 2,5 miliona evra, onda vi izračunajte, znajući koliki je budžet, da li je Kragujevac prezadužen grad, rekao je Stevanović. On je dodao i da je to nešto što je smislila i ponudila država i mi smo to prihvatili jer to jeste dobro.

I za prvu i za drugu odluku postignut je konsenzus vladajuće koalicije i većeg dela opozicionih odbornika pa je za obe odluke, pojedinačno, glasao 61 odbornik od ukupno 68 koliko ih je bilo u sali prilikom glasanja.

Nema komentara

Odgovorite