Održana deseta sednica Skupštine grada

- -
0

opstinaOdbornici Skupštine grada Kragujevca na današnjoj, desetoj sednici, usvojili su predloge odluka o dodeli javnih priznanja grada Kragujevca koja će biti uručena na svečanoj sednici Skupštine grada, na Đurđevdan.

U godini u kojoj grad Kragujevac obeležava desetogodišnjicu saradnje sa gradom Ingolštatom, zvanje počasnog građanina grada Kragujevca pripašće dr Alfredu Lemanu, gradonačelniku grada Ingolšata i Draganu Živanoviću, osnivaču Društva prijateljstva Kragujevca i Ingolštata.

Đurđevdanska nagrada za oblast umetnosti biće uručena prodajnoj galeriji «Rima» za priređivanje i organizaciju likovnih izložbi; dr Milivoju Milovanoviću za oblast nauke zbog tri novostvorene sorte strnih žita; Igoru Lazareviću, uredniku veb portala «Ritam grada» za oblast novinarstva; Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu za oblast obrazovanja, za obeležavanje 35 godina modernog bibliotekarstva i posebne rezultate u razvoju visokog obrazovanja; Predragu Obroviću za organizaciju i realizaciju kulturno-prosvetnih i umetničkih događaja i aktivnosti; Nenadu Tanasijeviću i Dušanu Aleksiću u oblasti sporta, za organizaciju prvog Svetskog prvenstva u basketu 3×3; i dr Radenku Petronijeviću, za doprinos u akcijama humanitarnog karaktera.

Skupština grada prihvatila je Strategiju održivog razvoja grada Kragujevca za period od 2013-2018. godine koja predstavlja značajan strateški dokument neophodan u postupku resertifikacije grada Kragujevca od strane NALED-a, kao i predlog odluke o bratimljenju grada Kragujevca i opštine Zubin Potok. Inicijativa o bratimljenju lokalnih samouprava sa većinskim srpskim stanovništvom sa prostora Kosova i Metohije sa gradovima i opštinama u Srbiji sa ciljem jačanja veza i održavanja kontinuiteta u životu srpskog društva potekla je od Vlade Srbije.

Direktori javnih i javno komunalnih preduzeća, čije je osnivač grad, ubuduće će se birati putem konkursa, koji će sprovoditi Komisija sastavljena od pet članova, četiri predstavnika lokalne samouprave, i petog predstavnika koga delegira Stalna konferencija gradova i opština. Detaljna procedura vrednovanja i bodovanja kandidata definisana je posebnim pravilnikom. Konkursi za direktore će biti raspisani do kraja juna, a formiranje Komisije očekuje se tokom maja meseca.

Odbornici su se saglasili i sa dopunom Odluke o korišćenju građevinskog zemljišta kojom se ograničava povećanje visine naknade u skladu sa lokalnim privrednim rastom.

Usvojene su izmene osnivačkih akata Ustanova Dom kulture i Muzički centar kome če ubuduće pripadati koncertna dvorana «Pionir» čije je renoviranje u toku, a prihvaćen je i godišnji izveštaj o radu kancelarije Zaštitnika građana.

Skupština je donela rešenje o postavljenju Gradskog javnog pravobranioca. Tu funkciju i dalje će obavljati diplomirani pravnik Gordana Jevtović. Funkciju vršioca dužnosti direktora JP “Direkcija za urbanizam“ do imenovanja direktora obavljaće mr Dragan Jevtović umesto Mirjane Ćirić koja je ovu funkciju obavljala do sada.

Nema komentara

Odgovorite