Održan Veliki školski čas u Šumaricama (FOTO)

- -
1

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama održana jedinstvena antiratna manifestacija Veliki školski čas. Izveden je dramski prikaz “Igre brojeva” književnika Mirka Demića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je molebanu u Šumaricama, koji je, kod spomenika streljanim đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu, služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, i položio je venac u spomen-parku u Kragujevcu na obeleževanju Dana sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu.

Vence ispred spomenika položili su predstavnici Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, nemački ambasador Aksel Ditman, ambasador Austrije Johanes Ajgner, Rusije Aleksandar Čepurin.

Na Velikom školskom času izveden je dramski prikaz “Igre brojeva” književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače.

“To je priča o ljudima koji se pretvaraju u brojeve i samim tim to dobija na jednom apsurdu. Mirko je dozvolio sebi, na šta kao autor ima pravo, da na kragujevačku tragediju nasloni i tragediju Jasenovca. Mi smo sastavili jednu vrlo interesantnu priču u kojoj učestvuje kompletan ansambl iz kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda”, istakao je režiser Misirača.

Komemorativna manifestacija “Veliki školski čas” u Spomen-parku Šumarice održana je u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće.

1 komentar

Odgovorite