Odata počast streljanim slovačkim vojnicima

- -
0

001Polaganjem venaca na Češko-slovačkom vojnom groblju u Kragujevcu, danas je odata pošta slovačkim vojnicima streljanim 1918. godine, koji su ubijeni zbog pobune protiv austrougarskih oficira.

Vence su položili ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varso, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike i odbrane, gradske urpave Kragujevca, Sokolskog društva, Udruženja ratnika i potomaka 1914-1918. godine i mesne zajednice Bagremar, na čijoj teritorii se nalazi Ceško-slovačko groblje.
Ambasador Slovačke, u pratnji svojih saradnika, položio je venac i kraj spomenika “Slomljena krilai” u Šumaricama i posetio Narodni muzej, u kome su izložene slike naivaca iz slovačkog grada Kovačice, a pristvovao je i prijemu koji je priredio gradonačelnik Veroljub Stevanović.
“Tradicionalno dobra saradnja vezuje slovački i srpski narod i zahvalan sam Kragujevcu koji decenijama obeležava stradanje slovačkih pobunjenika”, rekao je Varso na prijemu.
U poslednjoj godini Prvog svetskog rata izbila je pobuna vojnika 71. austrougarskog Trenčinskog pešadijskog puka, u kome je bilo najviše Slovaka i Čeha.
Vojnici ovog puka stigli su u Kragujevac iz Rusije nakon potpisivanja Brestlitovskog mira 1918. godine. Oni su bili pod snažnim uticajem Oktobarske revolucije, tako da su ustali protiv svojih starešina.
Zbog takvog čina suđeno im je prekim sudom, a zatim su na Stanovljanskim poljima i streljani 21. juna 1918. godine.

 

Izvor: Tanjug

Nema komentara

Odgovorite