Od Nove godine voda skuplja devet odsto

- -
0

obren cetkovic vodovodNa godišnjoj konferenciji za medije, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Obren Ćetković, rekao je da su planovi poslovanja, usvojeni početkom 2012. godine, realizovani u potpunosti, s tim da je proizvodnja vode uvećana za šest procenata u odnosu na plan.

Centralna laboratorija u sklopu sektora kvaliteta vode, koja je akreditovana za ocenjivanje kvaliteta kao i Institut za javno zdravlje, ocenjuju vodu kragujevačkog vodovoda zdravom, hemijski i bakteriološki ispravnom. Kada je u pitanju kvantitet i količina, u godini koja je bila sušna, osim havarijskih stanja, Kragujevčani nisu bili bez vode duže od par sati. Razlog povećane proizvodnje vode u ovoj godini jeste početak serijske proizvodnje u FAS-u, koji je povukao veće količine od planiranih.

– Tokom godine bio je prisutan i problem likvidnosti, ali njega smo prevazilazili uzimanjem kredita kod banaka tako da sam prilično zadovoljan poslovanjem ovog preduzeća. Razlog nelikvidnosti su velika potraživanja koja iznose 845 miliona dinara, što je bezmalo ukupan prošlogodišnji prihod planiran za 2011. godinu. Od te cifre dugovi građana su oko 550 miliona dinara, dok od privrede potražujemo 295 miliona. Zaduženja ovog preduzeća najveća su prema „Elektrošumadiji“ i prema rečima direktora u toku su pregovori o reprogramu duga. Fabrika „Zastava oružje“ duguje preko 50 miliona dinara, a 7. juli iz Batočine 100 miliona, dok su dugovi ostalih preduzeća manji – rekao je Ćetković.

Program poslovanja ovog preduzeća biće razmatran na sednici Skupštine grada, zakazanoj za 28. decembar. Nova cena će za građane biti nešto više od 63 dinara, a za privredu 122,38 dinara po kubiku.

– Planiramo da u nastupajućoj 2013. godini, zbog povećanje tražnje i novih priključaka, povećamo proizvodnju vode na oko 20 miliona kubika. Istovremeno, bili smo prinuđeni da predložimo Gradskom veću da nam odobri i povećanje, odnosno, usklađivanje cene vode sa projektovanom inflacijom za 9,5 odsto.

Nema komentara

Odgovorite