Očekivan redosled na izbornom listiću – kandidati kreću u kampanju

- -
0

Raspisivanjem lokalnih izbora u Kragujevcu za 26. april počelo je i prikupljanje potpisa podrške građana. Promenjeni uslovi i angažovanje notara za verifikaciju potpisa prvi put su primenjeni i na lokalnim izborima, a to pravilo uvedeno je od predsedničkih 2017. godine.

Stranke i grupe građana koje su se prijavile za dolazak notara u njihove prostorije ili na druge lokacije zajednički konstatuju da ih nema dovoljno za veliki grad poput Kragujevca. Ipak, većina napominje da je verifikacija pristiglih zahteva bila korektna, ali i da je bilo povlašćenih kada je u pitanju satnica i broj notara na terenu.

U svakom slučaju, organizacije koje su favoriti taj posao su obavile u najkraćem mogućem roku.

Koalicija oko Srpske napredne stranke prva je predala izbornu listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ i promenila je nosioca liste i sada je prvi Nikola Dašić, diplomirani ekonomista i savetnik guvernera, nepoznat javnosti kao političar, ali svakako novo vidljivo lice na političkoj sceni grada. Da li će uspeti da za mesec i po dana postane prepoznatljiv ili to uopšte nije plan vladajuće stranke pokazaće rezultat.

Jaku infrastrukturu i podršku koju i dalje uživa bivši gradonačelnik Veroljub Verko Stevanović iskoristio je da opravda ulogu izazivača vladajućoj stranci i zauzme drugo mesto na listiću. Već prvog dana izašla je i republička izborna lista gde je drugi čovek koalicije „Svi na ovu stranu“, Milan Urošević, kandidat za poslanika na listi SNS.

Grupa građana „Alternativa – Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga“ predvođena Slađanom Rakićem za dan i po je uspela da prikupi potpise podrške i postane treća proglašena izborna lista.

Veliki broj tehničkih nedostataka liste SPS – Jedinstvena Srbija sa Slavicom Đukić Dejanović na čelu tu koaliciju je postavio na mesto broj četiri.

Proglašena je i izborna lista Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja je od prvog dana raspisivanja prikupljala potpise za trećinu odborničkih kandidata, a predvodi je državni sekretar u Ministarstvu pravde, Mirko Čikiriz.

Očekuje se predaja potpisa i dokumentacije nekoliko grupa građana, poput 300 Kragujevčana, stranke Aleksandra Šapića, DSS i mnogih drugih organizacija pa će broj izbornih lista sigurno preći 10.

Nema komentara

Odgovorite