Obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta rada za slepe i slabovide

- -
0

zapošljavanje slepih i slabovidih“Prilagođavanje postojećih i uvođenje novih obrazovnih profila u stručnim školama u cilju lakšeg zapošljavanja“ bila je tema tribine koju je Savez slepih Kragujevca organizovao u sali Doma samoupravljača. Pored predstavnika organizacija i obrazovnih institucija za slepa i slabovida lica, tribini su prisustvovali predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i grada Kragujevca.

Cilj tribine je predstavljanje nekih rešenja obrazovnim institucijama za slepe i slabovide kako bi se postojeći obrazovni profili prilagodili potrebama tržišta rada radi lakšeg zapošljavanja slepih i slabovidih u otvorenoj privredi.  U nekim našim obrazovnim ustanovama zadržale su se neke profesionalne orijentacije koje nemaju prohodnost u privredi kao što rad na telefonskim centralama jer ih je nova tehnologija prevazišla u mnogome, a recimo digitalna tehnika i informatička tehnologija je nešto što daje velike mogućnosti i šanse slepim i slabovidim licima i da samostalno obavljaju profesionalne delatnosti, o čemu je na ovom skupu bilo reči.

Kada je reč o zapošljavanju slepih i slabovidih lica, neophodno je prvo poštovati odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Poslodavci i dalje imaju predrasude i radije plaćaju kazne umesto da zaposle osobu sa invaliditetom. Sredstva od uplaćenih kazni koje takvi poslodavci plaćaju nije dostupan udruženjima osoba sa invaliditetom.

Nema komentara

Odgovorite