Obijač automobila hara gradom

- -
7

policija

U petak je u strogom centru grada, u ulici Vladike Nikolaja Velimirovića ispred broja 4 (u neposrednoj blizini policijske stanice), nepoznato lice pokušalo da obije nekoliko vozila marke „Zastava“ i na taj način pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Ono što posebno privlači pažnju jeste drskost lopova koji je u krađu krenuo u po bela dana, pa tako i za neuspeh može da zahvali budnosti stanara ovog naselja.

Vozila marke „Zastava“, verovatno zbog loše sigurnosne zaštite, pre oko dve godine već su bila meta lopova na istom parkingu, između ulica Vladike Nikolaja Velimirovića i Nikole Pašića, kada je tokom samo jedne noći otuđeno preko deset akumulatora, što je vlasnike ovih automobila oteralo u veliki trošak, a policiju u veliku poteru za kradljivcima.

Ovakvi incidenti u kojima strada imovina građana, najčeće ne veća od pet hiljada dinara, tretira se kao delo malog značaja. Zakonodavac je propisivanjem da delo malog značaja nije krivično delo, vezao ruke policiji, ali i tužilaštvu koje nema pravo da pokrene i vodi postupak protiv kradljivca. Ovo, bez sumnje, predstavlja veliki problem za titulare imovine oštećene krivičnim delom, sa jedne, dok sa druge strane, ovaj krivično-pravni institut ima svoje opravdanje i svrhu u krivično-pravnoj dogmatici.

Nakon što je policija primila krivičnu prijavu povodom današnjeg incidenta, i time postala upoznata sa elementima bića krivičnog dela, građani su dobili obećanje da će se policija u svom radu više posvetiti području koje je ponovo ugroženo ovom vrstom kriminaliteta, te da će pronaći i uhapsiti obijača koji je danas zadao probleme nekolicini naših sugrađana. Ono što praksa govori, jeste da ozbiljne kriminalne grupe, već odavno ne kradu Zastavina vozila, pa početne indicije u istrazi govore u prilog tome da gradom hara najverovatnije zavisnik o psihoaktivnim supstancama, nastojeći pritom da kroz sitne krađe auto opreme obezbedi sebi sredstva za opijate koji su mu neophodni.

Zakonodavac je, članom 292 Zakona o krivičnom postupku (ZKP), prema kome svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, praktično omogućio građanima da liše slobode izvršioca krivičnog dela. Uslov je da je reč o krivičnom delu za koje se goni po službenoj dužnosti. Dužnost građana je da odmah po hapšenju o tome obaveste policiju, koja uhapšeno lice preuzima ili Javnog tužioca koji ga dalje goni po službenoj dužnosti.

U odnosu na sve rečeno, pitamo Vas na koji način zaštiti imovinu građana i kakva su vaša iskustva ovim ili sličnim povodom? Odgovore i predloge pošaljite u komentaru, ili na info@ritamgrada.rs

7 Komentara

 1. I na Bubnju je povremeno. Pre nekih dva meseca je pokusana kradja akumulatora sa mog auta, ali ga sprecio sraf, koji retko ko zasrafi na jugu, ali eto. Tako da je samo bila otvorena hauba i naravno vozaceva vrata. I to ispod prozora bas. Ali kod nas je problem i slabo osvetlenje.

 2. I u Centralnoj radionici,strogo zastava 10 .Konkretno meni 3 puta za dve godine,unistene brave totalno.I bas briga policiju,da nece mozda da patroliraju naseljem ha ha

 3. Slucaj 1
  Parking kod pekare Vega i pijace koja je pored(na Aerodromu). Cetiri momka u 20tim godinama su pokusala da mi obiju kola dok sam usao u pekaru da kupim da jedem. Pobegli su kada sam prisao svojim kolima i pitao u cemu je problem, sta traze tu ? Razvalili su mi dve brave pre toga. Sve sam prijavio policiji, cak i auto kojim su pobegli. Prostor je pokriven kamerama ali policija naravno nije uradila nista !

  Slucaj 2
  Pre par dana u 12 sati po podne, na parkingu kod pijace ispod Prve gimnazije, dok je bilo puno ljudi, lik u 30tim godinama mi je polomio bravu na vozackim varatima i bravu na gepeku ali nije uspeo da otvori nista, i posle je pobegao kada je video da se priblizavam kolima. Siva jakna, na glavi kapa sa perlama braon boje i farmerke.

  Od policije nema nista, zakazali su u mnogo situacija, moramo sami da reagujemo ! Branite svoju imovinu zivotom ! Secate se slucaja kada je skoro u Beogradu onaj lik ubio lopova koji mu je upao u stan, e pa ja se setim recenice poznatog advokata Tome File kada je rekao: “Rekao sam svojoj supruzi koja je stara kao i ja, ako ti upadne lopov u stan, odmah ga lisi zivota, pre cu da te izvadim iz zatvora nego iz groba”

  Pozdrav sugradjanima, pravda nema alternativu !

 4. Meni je pre 15 godina iz auta ukraden ranac sa diktafonom, rokovnikom, službenom akreditacijom i još neke sitnice. Finansijski šteta nije bila velika, ali su se u rokovniku nalazili podaci koji su mi bili potrebni za posao dok sam u diktafonu imao izjavu rukometaša Petra Kapisode. Sve sam prijavio policiji, ali ništa nije preduzeto po tom pitanju, čak me nisu pozvali da urade zvanični zapisnik. Takođe, treba pomenuti i osobe koje skidaju biste, spomenike, kablove i ostale proizvode od raznih vrsta metala. Oni uzimaju predmete koje prodaju na mestima za otkup sekundarnih sirovina za iznos nekoliko puta manji od vrednosti samog predmeta (da ne pominjem koliku kulturnu ili emotivnu vrednost imaju takvi predmeti). Na osnovu ovog poslednjeg često se zapitam šta radi naša policija kada nisu u stanju da pronađu otkupljivače sekundarnih sirovina koji preuzimaju od građana delove spomenika, šahte i slično.

 5. Oko nove godine u Kopaonickoj ulici lopovi su ukrali meni akumulator a bogami i komsije su poharane. Po nagovoru starijeg komsije prijavio sam i ja policiji ovu kradju. Ne nadam se pozitivnom ishodu samo apelujem da se konacno preduzme nesto po tom pitanju od strane nadleznih. Ovo je meni treci put kako huligani kradu akumulator i izgleda rade samo Zastavin program bar u mom komsiluku.

Odgovorite