Obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa Francuske i Srbije

- -
0

U Кragujevcu je povodom obeležavanja 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Srbije boravila delegacija ambasade Republike Francuske koju je predvodio Njegova ekselencija Frederik Mondolini.

Pre 180 godina, 19. marta, zvaničnom posetom prvog francuskog konzula Кragujevcu, tadašnjoj prestonici moderne srpske države, otpočeli su diplomatski odnosi dve zemlje koji su se održali do danas.

Sve je počelo u Кragujevcu 19. marta 1839. godine kada je prvi francuski konzul knezu Milošu Obrenoviću predao akreditivna pisma i od kada i zvanično počinje uspostavljanje francusko-srpskih diplomatskih veza, rekao je ambasador Mandolini. Nas ujedinjuje prošlost i naša bogata istorija, kazao je ambasador izražavajući zadovoljstvo što je danas u Кragujevcu i podsetio da smo prošle godine obeležili i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Mi želimo i saradnju u budućnosti na političkom, ekonomskom i kulturnom planu, a o tome govori i najavljena poseta predsednika Republike Francuske u julu, kojom će biti iskazano prijateljstvo i poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu, istakao je Mondolini. Govoreći o investicijama on je rekao da su one veoma značajne za Francusku i da se na tom polju radi. Navodeći primer uspešne saradnje srpskog aerodroma i francuske firme Vinci i primer fabrike za preradu otpada u Vinči, ambasador Mondolini je poručio da je želja Francuske da investira u Srbiji i van Beograda.

Godišnjica uspostavljanja dipomatskih francusko-srpskih odnosa obeležena je konferencijom u zdanju Stare Skupštine kojoj su pored predstavnika ambasade i grada Кragujevca, prisustvovali i predstavnici Privredne komore Кragujevca, Univerziteta, ustanova kulture, profesori, studenti i đaci. U ime grada Кragujevca prisutnima se obratio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Кragujevca.

Grad Кragujevac je imao istorijsku sreću da u jednom periodu bude prestonica moderne srpske države u kojoj su se uspostavljali diplomatski odnosi sa ostalim modernim evropskim državama. Prošle godine obeležili smo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom, a ove godine sa Republikom Francuskom i čast nam je što je NJ.E. Frederik Mondolini ponovo posetio Кragujevac, rekao je Petrašinović. Naše diplomatske odnose krasi prijateljstvo i jako je dinamičan mozaik kreiran 180 godina. Francuska kao svetska i evropska sila imala je dominantnu ulogu u stvaranju tih odnosa, koji su kroz našu istoriju bili i saveznički i prijateljski. Mi želimo da nastavmo i baštinimo takve odnose, razvijamo i gradimo bilo kroz privrednu, kulturološku ili neke druge vidove, zaključio je predsednik Skupštine grada.

Na današnjoj konferenciji izneti su svi važni datumi i događaji iz istorije francusko-srpskih odnosa, a kritiči osvrt na njih izneo je istoričar dr Stanislav Sretenović, koji je rekao da dva veka francuskog srpskih odnosa ukazuju na neophodnost da se odnosi u prošlosti postave u realne okvire, da se kritički istražuju i da se preciznim analizama objasni da se stereotipi jednih o drugima razbiju kako bi se dva naroda bolje razumela i da bi se Srbija našla na mestu koje joj civilizacijski, kao evropskoj zemlji ni boljoj ni goroj od drugih i pripada.

Inače, u zgradi Gradske uprave za ambasadora Republike Francuske u Srbiji Frederika Mondolinija i članove njegove delegacije, priređen je prijem na kome se pored ostalog govorilo i o mogućnostima uspostavljanja privredne saradnje.

Nema komentara

Odgovorite