Obeleženo 10 godina od privatizacije FKK “Filip Kljajić”

- -
0

Fabrika FKK “Filip Kljajić” obeležila je prigodnom svečanošću 10 godina od privatizacije. Kragujevačko preduzeće je 15. aprila 2008. godine kupila bugarska kompanija Centralna remontna baza iz Pernika. Danas je FKK “Filip Kljajić” uspešno preduzeće koje izvozi u gotovo sve države sveta.

Kada je pre 10 godina na licitaciji prodata DP Industrija galovih tehničkih lanaca, transportnih i skladišnih sistema “Filip Kljajić”, zbog brojnih loših tranzicijskih iskustava, malo ko je verovao da će danas to preduzeće biti veoma uspešno. Veru da ta industrija i radnici imaju perspektivu ima je Angel Slavčev Hristov. Kaže da je početak bio veoma težak, ali da je menadžment, zajedno sa radnicima i sindikatom, uspeo da sve to uspešno prebrodi.

“Niko nije očekivao, kada je fabrika privatizovana, da će kroz 10 godina da bude ovako uspešna. Ja sam odmah rekao, slavićemo nakon 10, a za posle ćemo da vidimo. Ipak, bez šale, mnogo je bilo teško prve tri godine. Tu sam veoma zahvalan sindikatima. Pomogli su da zajedno prebrodimo bolne delove, poput socijalnog programa. Išli smo zajedno i kod ministra, pomogli su da izdržimo. Uspeli smo zajedno 10 godina, slavićemo i 20, uveren sam. Više nema muke, radimo normalno, razvijamo se, planiram nove investicije u fabrici, uveren sam do ćemo još mnogo godina raditi dobro”, rekao je na proslavi Hristov.

I u Samostalnom sindikatu metalaca Srbije ističu da je FKK “Filip Kljajić” danas uspešna kompanija koja poštuje radnike i njihova prava.

“Izdržati 10 godina na tržištu nije lako, stoga je uspeh još i veći. Čestitam i radnicima koji su se, zajedno sa menadžmentom, borili da zadrže i osvoje tržišta i ostvare ovakav rezultat. Pretpostavljam da će ih ovih dana sačekati i jubilarna nagrada za 10 godina vernosti. Gospodina Hritova podsećam da smo pre 10 godina imali jedan zajednički san, koji smo, čini mi se, pretvorili u javu”, smatra presednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

I za grad Kragujevac investitori poput vlasnika FKK “Filip Kljajić” su veoma značajni. Kako je rekao član Gradskog veća zadužen za privredu Radomir Erić lokalna samouprava je uvek otvorena za saradnju.

“Mi smo otvoren grad. Iščekujemo nove investicije, uvek smo spremni da pružimo svu moguću pomoć i podršku. Verujem da će FKK “Filip Kljajić” već do sledeće godine biti još uspešniji, a radnici imati još veće zarade”, poručio je Erić.

U periodu nakon privatizacije FKK “Filip Kljajić” ostavrio je poslovni prihod od više od 500 miliona dinara. Svoje proizvode prodaje renomiranim kompanijama na domaćem, regionalnom, ali i tržištima širom Evrope i sveta.

Podsećamo, iza te fabrike je duga tradicija, osnovana je daleke 1954. godine

Nema komentara

Odgovorite