Obeležen Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke

- -
0

Udruženje “Volja” obeležilo je u Kragujevcu Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, deljenjem propagandnog materijala o ovoj bolesti i načinima prevencije u Pešačkoj zoni.

Ovakvim načinom obeležavanja nacionalnog dana borbe protiv raka dojke skreće se pažnju na značaj ranog otkrivanja ove bolesti, imajući u vidu visoku verovatnoću izlečenja, preživljavanja i bolji kvalitet života obolelih žena. Rasprostranjenost oboljenja i podaci o smrtnosti u našoj zemlji i dalje su zabrinjavajući.

U Srbiji se beleži veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka usled nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Svake godine se kod nas registruje oko 4.600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1.600 žena izgubi život. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno.

“Udruženje “Volja” čine žene koje su iz ove borbe izašle kao pobednice, cilj nam je da, poučene vlastitim iskustvom, utičemo na što veći broj žena i motivišemo ih da redovno obavljaju preventivne preglede. Misija nam je i da ženama koje započinju svoju borbu prenesemo sopstvena iskustva i pomognemo da lakše prođu kroz proces lečenja”, kaže predsednica udruženja Suzana Đorđević.

Udruženje “Volja” ima i Stručno veće koje čine dr Srđan Ninković hirurg, počasni član, dr Jasmina Nedović, onkolog, dr Sanja Milojević, radiolog, dr Olivera Miloradović, radioterapeut, dr Marko Spasić, hirurg, dr Ana Cogoljević, nutricionista, dr Danijela Milošev, patolog, dr Slobodanka Mitrović, patolog, Boris Herman, specijalni pedagog.

Nema komentara

Odgovorite