Obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine

- -
0

vatrogasciPovodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine, u Velikom parku održana je edukacija o značaju zaštite životne sredine i prevenciji požara, a izvedene su i pokazne vežbe gašenja požara, u organizaciji Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, JP „Srbijašume“ i „Kancelarije za mlade“, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

– Akcija se istovremeno sprovodi u 50 gradova i opština Srbije, u okviru nacionalne kampanje čija je tema ove godine zaštita šuma od požara. Deo vatrogasne spasilačke jedinice demonstrirao je način gašenja požara na otvorenom prostoru i održana su predavanja na tu temu. U subotu, 8. juna, na istoj lokaciji, od 14 časova, u saradnji Kancelarije za mlade i Volonterskog centra biće otvorena bina napravljena od reciklažnog materijala, a na taj način ćemo nastaviti sa obeležavanjem dana zaštite životne sredine i podsetiti građane o važnosti očuvanja prirode i kreativnoj upotrebi otpada – najavio je Branko Ratković, koordinator Kancelarije za mlade.

– Prošlogodišnja situacija, kada je u Srbiji izgorelo šume koliko je u proteklih 10 godina pošumljeno, potpuno objašnjava to što smo više nego zainteresovani za zaštitu i prevenciju požara. Ove godine smo već bili angažovani na teritoriji opštine Priboj i ne bismo želeli da se ponovi prošla godina: Tara, Zlatibor, Suva i Stara planina, Ivanjica. Šume su veliko bogatstvo i treba ih zaštiti – rekao je Nenad Milošević, komadant Vatrogasne spasilačke brigade Kragujevac.

– Šume imaju važnu ulogu u apsorpciji štetnih gasova iz atmosfere, proizvodnji kiseonika, sprečavanju i nastajanju bujica, sprečavanju erozije zemljišta, prečišćavanju vode i stvaranju pitke vode. Svetske šume godišnje proizvedu 86 milijardi tona kiseonika, a apsorbuju više od 119 milijardi tona ugljendioksida. Ako bi došlo do poremećaja koncentracije gasova u vazduhu, došlo bi i do povećanja toplote u atmosferi koje bi stvorile nepovoljnu klimu za život na našoj planeti. Potrebno je da trenutno stanje šuma koje su zastupljene, 29 odsto u Srbiji i oko 30 odsto u svetu, da se očuva ili poveća kako ne bi došlo do poremećaja – podsetila je Slavica Radojčić Antić, referent za gajenje i zaštitu šuma u Šumskom gazdinstvu Kragujevac.

Nema komentara

Odgovorite