Obeležen Međunarodni dan porodice

- -
0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 15. maj kao Međunarodni dan porodice utvrdila je još 1993. godine. Grad Kragujevac u saradnji sa Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ i Savetovalištem za brak i porodicu obeležava ovaj značajni datum već osmu godinu za redom uvek s jednim ciljem očuvanja i promovisanja porodice i porodičnih vrednosti. U prisustvu predstavnika partnerskih organizacija i udruženja, osnovnih škola, predškolskih ustanova, učitelja, nastavnika, vaspitača i roditelja, učesnike konkursa i autore nagrađenih radova pozdravila je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.

– Divan povod nas je okupio, da veličamo porodicu i prave vrednosti. Poruka koju želimo da pošaljemo je da pored zdrave porodice kao stuba društva, čvrstine i stabilnosti, u svakoj odgovornoj lokalnoj zajednici, prioritet imaju i porodice u riziku i one kojima je potrebna pomoć i podrška da se osete sigurim. Porodica i inkluzivna društva je moto ovogodišnjeg 15. maja, a grad Kragujevac u saradnji sa svim relevantnim institucijama i ustanovama pruža podršku upravo takvim porodicama i u tom svetlu će svoje aktivnosti nastaviti. Stabilnost porodice je izvor i most ka budućnosti za nove generacije – poručila je Gordana Damnjanović, član GV.

Zahvaljujući se na podršci Gradu, partnerskim institucijama i ustanovama, Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu istakla je da deca uvek i na najbolji način kroz crteže i literarne radove prikazuju porodice i kažu šta žele. Da budu srećni i imaju temelj sigurnosti, da im porodica bude vodilja i snaga i mesto gde nestaju svi problemi a rađa bezbrižnost. Njihova poruka je obaveza odraslih i društva, kaže Gordana Petronijević.

Jedan u nizu aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, pored radionica, predavanja, sportskih aktivnosti i priredbi u vrtićima, grad Kragujevac je za predškolce ustanova “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, vrtića “Autić“’ i učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola, raspisao Konkurs na temu “Moja porodica u maju“’. U svakoj kategoriji nagrađeno je po pet radova, a nagradu za najbolji likovni rad u kategoriji predškolaca dobila je Milica Stepanović iz vrtića “Poletarac“ PU “Nada Naumović“. Prvo mesto u kategoriji od prvog do četvrtog razreda pripalo je Lazaru Stefanoviću, učeniku trećeg razreda OŠ “Živadinke Divac“, dok je u kategoriji učenika od petog do osmog razreda nagrađen rad Anastasije Šišmanović, učenici sedmog razreda OŠ “Julijana Ćatić“ iz Stragara. Pobednici na konkursu u svim kategorijama kao nagradu dobili su bicikle i pakete slatkiša, nagrađeni predškolci sportsku majcu i paketiće, a učenici osnovnih škola uz pakete slatkiša dobili su košarkaške lopte.

Dobitnicima nagrade su uručile Gordana Damnjanović, član Gradskog veća i Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta, a posebna nagrada je jednodnevni izlet porodica svih dobitnika u organizaciji GTO Kragujevac.

Direktorka Gradske turističke organizacije Snežana Milisavljević rekla je da zadovoljstvo biti deo projekta i organizovati najlepši deo – zajednički izlet za nagrađene i njihove porodice koji će svakome ostati dugo u lepom sećanju.

Nakon svečanog uručenja nagrada, na platou ispred zgrade Gradske uprave učenici OŠ “Dragiša Luković Španac“ u čast nagrađenih izveli su predstavu “Izgubljeno – nađeno“.

Nema komentara

Odgovorite