Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

- -
0

Svečanom tribinom održanom u prostorijama Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ u prisustvu velikog broja korisnika, njihovih prijatelja i ljudi dobre volje, obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

osi

Na tribini je govorila Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu koja je istakla da je grad Kragujevac učinio dosta da se vide i čuju potrebe osoba sa invaliditetom. ali i da su se zajedno, uz pomoć samih korisnika, te potrebe i usluge ostvarile.

“Grad Kragujevac u saradnji sa udruženjima učinio je dinamične korake da ostvari sve usluge do sada ali pred nama je zajednički put do realizacije novih jer njih uvek ima. Pored redovnih finansiranja, dobrodošli su i novi modeli finansiranja, kako bi se, ne tako velikim sredstvima, omogućile nove i neophodne usluge”, rekla je Damnjanović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Fondacije “Delta“ i prijatelji iz Sente koji su poklonili 570 sadnica ruža, a nekoliko mladica i zasadili ispred Centra “Iskra“. Damnjanović se zahvalila predstavniku delegacije Ištvanu Vašašu na poklonu i izrazila očekivanja da će ponovo posetiti Kragujevac.

Nakon održane tribine KUD gluvih “Jakov Petrović Bjedov“ izveli su pantomimu “Istinska ljubav“, a od 17 sati na sceni Pozorišta za decu u okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Dramski studio Doma omladine izvešće predstavu “Grebanje“.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omoguće ovim osobama ista ljudska prava i ravnopravno učešće u društvu. Treći decembar je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju.

Nema komentara

Odgovorite