Obeležen Dan vojnih veterana

- -
0

Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Kragujevac priredio je svečanost kojom je obeležen 4. decembar Dan vojnih veterana. Pored predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, svečanom skupu u zgradi Gradske uprave prisustvovali su penzionisani pripadnici teritorijalnih organa Ministarstva odbrane sa teritorije Šumadijskog upravnog okruga, predstavnici udruženja 1912 – 1920. Vojvoda Radomir Putnik, Gradskog odbora SUNBOR – a Srbije, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja RVI i PPB, Udruženja boraca Šumadije i Organizacije rezervnih vojnih starešina.

Osim odavanja pošte i sećanja na poginule i umrle vojne veterane, na ovaj način obavezujemo i buduća pokolenja da slede taj put, uz želju da generacije koje dolaze nemaju ratnu priču, istakao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Svi oni koji su svoja imena urezali u istoriju srpskog naroda zauvek će ostati simbol otpora i vrednosti na kojima se gradi nova budućnost, kazao je Petrašinović i dodao da je uloga vojske u srpskom društvu veoma značajan, i da se država trudi da položaj vojske izdigne na viši nivo kroz bolju opremljenost, modernizaciju i izgradnju stanova za pripadnike vojske i službi bezbednosti.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovanjem aktivnosti i manifestacija četvrti put proslavljaju Dan vojnih veterana. Ovo je dan kada se sećamo naših predaka, kolega, prijatelja i rođaka koji su dali svoje živote za našu zemlju, rekao je potpukovnik Jovica Stanković.

Dan vojnih veterana 4. decembar, prvi put je obeležen 2015. godine. Tog dana 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika: Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Bugarske sa jedne strane i Otomanske carevine kao poražene sa druge strane.

Na taj način, oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo je zvanje stari ratnik odnosno veteran.

Nema komentara

Odgovorite