O tortama sa deponije na vanrednoj sednici Gradskog veća

- -
2

gradsko vece (6)Juče je održana sednica Gradskog veća po hitnom postupku, koju je sazvao gradonačelnik Radomir Nikolić, nakon saznanja da je došlo do nesavsenog postupanja dela zaposlenih u JKP „Čistoća“ Kragujevac prilikom uništavanja veće količine prehrambenih proizvoda tačnije torti.

Kragujevačka firma, koja se bavi proizvodnjom torti, po nalogu sanitarne inspekcije obratila se JKP „Čistoća“ sa zahtevom da se 18.432 torti transportuju na gradsku deponiju i na njoj, po važećim propisima, unište. Prema rečima direktora JKP „Čistoća“, Dejana Raonića, do uništavanja proizvoda nije došlo, jer su torte izvezene sa deponije, a onda su se našle u prodaji na pijacama i ulicama Kragujevca.

S obzirom da su prekršene sve procedure „Čistoće“ svi koji su u tome učestvovali, od radnika deponije, obezbeđenja do šefova u ovom delu JKP „Čistoća“, su suspendovani, dobili su upozorenja pred otkaz i prema njima će ići krivične prijave.

Gradonačelnik Nikolić rekao je da je odmah nakon saznanja o tome šta se desilo u „Čistoći“ sazvao sednicu Gradskog veća pre svega zbog posledica koje mogu da proisteknu iz čitave ove situacije.

– Sreća u nesreći je da tim tortama nije istekao rok trajanja već su povučene zbog pojave plesni usled kvara koji se desio na hladnjački ovog proizvođača. Moramo preventivno da delujemo i da uvedemo red i u gradsku Čistoću i u inspekcijske službe. Radi kompletne informacije o čitavom slučaju i evidentiranja svih onih koji su za nju odgovorni angažovaćemo i državne organe – rekao je Nikolić.

S obzirom da se roba pojavila u vanpijačnoj prodaji gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić apelovao je na građane da tu robu ne konzumiraju, a naročito da je ne daju deci.

– Ovde se ne radi samo o krađi u „Čistoći“ već i zdravlju i bezbednosti Kragujevčana. Voleo bih da smo mogli sve to da sprečimo ali smo saznanja o čitavom slučaju dobili tek sinoć, i odmah smo reagovali – dodao je Nikolić.

Gradsko veće danas je formiralo Komisiju koja će ispitati čitav slučaj i o tome obavestiti i lokalnu samoupravu, ali i javnost Kragujevca. Član Gradskog veća za komunalnu privredu i inspekcijske poslove Zoran Jovanović, koji je i član ove Komisije, rekao je da se ovde radi o klasičnom primeru nepoštovanja procedure i nesavesnog poslovanja.

– Očigledno je da je papirologija bila u redu, ali da je zatajio ljudski faktor i taj zadnji čin, odlaganja otpada na deponiji, nije završen. To je uslovilo da se ta roba nađe na tržištu i postoji realna opasnost da se dogodi nešto neplanirano. Mi ćemo kao Komisija utvrditi sve činjenice i pokrenuti pitanje odgovornost svih onih koji su zatajili u ovom lancu – izjavio je Jovanović.

Sednici Gradskog veća prisustvovali su i načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damljan Srejić, načelnik Policijske uprave Kragujevac, Goran Živković i direktor Instituta za javno zdravlje, Dragan Vasiljević. Svi oni biće uključeni u rasvetljavanje čitavog slučaja i evidentiranja krivaca koji su doveli do toga da se torte, koje je trebalo uništiti, nađu u prodaji.

Na Infektivnoj klinici KC Kragujevac i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nisu evidentirani slučajevi trovanja naših sugrađana. Međutim, s obzirom da se radi o plesni koja može da da kasne alergijske reakcije, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović, apelovala je na sve sugrađane da isključivo kupuju sve prehrambene proizvode u objektima koji su za to namenjeni. Ona je sve one koji su kupovali ove proizvode zamolila za dodatnu opreznost u narednim danima.

Nakon izveštaja Komisije, koja je danas odlukom Gradskog veća formirana, u saradnji sa nadležnim republičkim institucijama, biće preduzete sve neophodne mere kako bi se sankcionisali svi oni koji su učestvovali u ovom slučaju i time ugrozili zdravlje Kragujevčana.

2 Komentara

  1. Sramota! Moglo se desiti da se otruje pola grada, deca… I na kraju svega sva odgovornost nadležnih se završava “upozorenjima pred otkaz” radnicima sa nižom stručnom spremom što se smrzavaju na ulici, a direktor Čistoće je verovatno miljenik gradonačelnika i zato njemu ne može faliti ni dlaka s glave. Gradonačelniče odlazi!

Odgovorite