NURDOR – Podrška deci oboleloj od raka

- -
0

U okviru obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka – 15. februara, NURDOR u Kragujevcu organizuje više manifestacija. U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održano je predavanje „I ja se borim”, a želja organizatora – studenata Medicinskog fakulteta je da se ukaže na tešku borbu dece koja boluju od malignih bolesti.

Pre dve godine, 11-godišnja Teodora Vranješević obolela je od leukemije. Dramatična borba za prikupljanje sredstava za lečenje u Frankfurtu ujedinila je celu Srbiju. Posle loših prognoza, teških trenutaka, lečenja, operacije, terapija, koje je herojski podnela,Teodora se izlečila, a sve vreme je njena porodica bila uz nju.

Sada Teodora i njena majka Nataša daju podršku svima koji su u sličnoj situaciji.

„Ja znam koliko je meni podrška drugara, mame i tate i uopšte učiteljice značila, da se prosto čujem sa nekim i da znam da neko tamo misli na mene”, ističe Teodora. „Volela bih da i ja nekome pomognem na taj način.”

„Mnogo je dece koja su u ovom trenutku bolesna, biće ih još. Ono na čemu treba raditi je da se poboljšaju uslovi lečenja te dece, jer je borba jako duga i teška”, kaže Nataša Vranješević.

Na predavanju su o raku kod dece govorili doktori i psiholozi iz Kragujevaca, volonteri Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), kao i roditelji i deca koji su iz najteže životne bitke izašli kao pobednici.

„Skoro je 70% dece, ako se uzme u obzir svi maligniteti, bilo izlečeno”, kaže Raša Medović, pedijatar na Hematologiji. „Kada se radi o najčešćoj bolesti – akutnoj limfoblasnoj leukemiji – 90 procenata.”

NURDOR već 15 godina pomaže deci koja su obolela od karcinoma, ističe Nevena Igrutinović iz tog Udruženja.

„Akciji su se pridružili brojni kafići koji će praktikovati plaćanje kafe SMS porukom na broj 1150, što je zvaničan broj koji služi za prikupljanje novca za decu obolelu od karcinoma”, kazala je Igrutinović.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka olakšavava najteže trenutke oboleloj deci i njihovim porodicama, pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.

U NURDOR-u su, pored roditelja obolele dece, i lekari, medicinsko osoblje i ljudi dobre volje.

Nema komentara

Odgovorite