Novo obećanje za zgradu FILUM-a

- -
0

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Кragujevcu, koji je od svog osnivanja punih 18 godina podstanar, prema rečima ministra prosvetem, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, konačno će dobiti svoju zgradu, a ostaje da se vidi da li će zaista biti tako, pošto se mnoga dosadašnja obećanja do danas nisu ostvarila.

Prilikom posete lokaciji za buduću zgradu FILUM-a, u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta, Šarčević je rekao da će se ona prostirati na površini od 8.000 kvadrata, a da je okvirna vrednost investicije procenjuje na 5,7 miliona evra i da je to jedan od projekata koji će se realizovati u okviru novog kreditnog aranžamana sa Razvojnom bankom Saveta Evrope.

– Vrednost CEB 2 projekta je 95 miliona evra, a ugovor će biti potpisan u julu. Naš je prioritet infrastukrura u oblasti visokog obrazovanja, pošto tu dugo nije bilo ulaganja. Ukoliko sve bude teklo po planu početak radova trebalo bi očekivati naredne godine – rekao je Šarčević.

Rektor Univerziteta, Nenad Filipović, rekao je da je FILUM sa tri odseka za filologiju, muziku, primenjenu i likovnu umetnost, jedan od naših najvećih fakulteta i da se nastava za skoro 2.000 studenata odvija na devet lokacija.

– Reč je o ozbiljnom projektu za čiju realizaciju grad nikada nije imao dovoljno sredstava, dodao je gradonačelnik Radomir Nikolić. – Agonija traje jako dugo. Grad je pomogao izradu projekta za novu zgradu FILUM-a, opredelio parcelu površine 1,55 hektara u univezitetskom kampusu, koja će biti ustupljena bez nadoknade i infrastrukturno je opremio. Ministarstvo prosvete konačno je pronašlo izvor finansiranja. FILUM je potuno promenio Кragujevac. Ne samo da nam školovani umetnici ne odlaze, nego u Кragujevac dolaze novi studenti koji ovde ostaju da žive. Zbog toga je nama stalo da ovaj projekat uspe.

Izgradnjom zgrade FILUM-a u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta, Druge gimnazije, Palate pravde i legata Nikole Кoke Jankovića dobijamo kompleks gde će sutra biti i novo stambeno naselje. Na ovom prostoru očekujem i jednu osnovnu školu, rekao je Nikolić, pošto se grad ozbiljno razvija u ovom pravcu.

Nema komentara

Odgovorite