Novinari traže informacije iz Kliničkog centra

- -
1

Krgaujevački novinari uputili su apel za uspostavlje redovne komunikacije i pravovremeno dostavljanje informacija iz Kliničkog centra u cilju adekvatnog informisanja građana, u uslovima vanrednog stanja zbog pandemije virusa Covid-19.

Apel, u fomi otvorenog pisma, upućen je na adrese Kliničkog centra Kragujevac, Savetu za zdravlje grada Kragujevca, Šumadijskom upravnom okrugu i
Ministarstvu zdravlja.

Tekst pisma prenosimo u celosti:

“S obzirom na to da veći broj lokalnih redakcija, kao i dopisnika nacionalnih medija iz Kragujevca, ne uspeva da ostvari kontakt sa nadležnima u kragujevačkom Kliničkom centru, niti da iz te ustanove dobije bilo kakvo saopštenje ili informaciju u vezi sa aktuelnom situacijom povodom pandemije virusa Covid-19, prinuđeni smo da vam se obratimo otvorenim pismom. Na ovaj način apelujemo na vas da se zbog pravovremenog i objektivnog informisanja građana, a naročito radi sprečavanja širenja dezinformacija i panike, sa takvom praksom odmah prekine, te da se uspostavi redovna dnevna komunikacija nadležnih i novinara koji izveštavanju o javnom zdravlju u Kragujevcu.

Svesni povećanog obima posla i pojačanog rizika kom su u ovim danima izloženi zdravstveni radnici, kao i očiglednog centralizovanja javnog informisanja o pandemiji koronavirusa, ipak ne možemo da ne primetimo upadljivo odsustvo informacija iz Kliničkog centra Kragujevac, iz kog, za razliku od sličnih ustanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i bolnica u manjim gradovima, gotovo nikakve vesti ne stižu do lokalnih i nacionalnih medija, odnosno do građana Kragujevca i Srbije.

Smatramo da postoji izuzetno opravdan interes javnosti da sazna više pojedinosti o broju zaraženih koji su smešteni u KC Kragujevac, njihovom zdravstvenom stanju, raspoloživim kapacitetima za lečenje obolelih, opremljenosti potrebnim medicinskim sredstvima, kao i o drugim temama koje su veoma važne za građane u ovom trenutku. Nedostatak proverenih i pravovremenih informacija doprinosi širenju dezinformacija, plasiranju lažnih vesti, stvaranju panike i uznemirenja javnosti. Zbog toga verujemo da ćete, svesni posledica koje takvo stanje može da izazove u vanrednim okolnostima, naći načina da uspostavite komunikaciju sa novinarima, ne vršeći, pri tom, bilo kakvu diskriminaciju medija, odnosno dostavljanje informacija samo pojedinim redakcijama u Kragujevcu ( što je, nažalost, u dosadašnjoj praksi KC Kragujevac bio slučaj).

U uverenju da uspostavljanjem bolje komunikacije i međusobnom saradnjom možemo učiniti više na zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa, apelujemo na vas da zajedničkim naporima doprinesemo stvaranju efikasnog i održivog sistema informisanja u uslovima vanrednog stanja i učinimo da tačne i pouzdane informacije stignu do što većeg broja građana”.

1 komentar

  1. Ispravno….mnogo se ćuti o temama o kojima ne bi smelo…objaviti imena obolelih i osoba u izolaciji, takodje, kao u CG

Odgovorite