Novi zakon bolji za poljoprivrednike

- -
0

sasa kostic snezana zivanovic katicNa trećoj sednici članova Saveta za poljoprivredu analiziran je Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Predsednik Saveta, Saša Kostić posebno je istakao član 4 ovog Zakona koji se odnosi na visinu agrarnog budžeta na nivou Republike Srbije kojim je predviđeno da u naredne tri godine minimalni iznos bude pet procenata, što je, kako je rekao, drastično povećanje u odnosu na predhodni period kada je prosek bio dva i po do tri, što će puno značiti našim poljoprivrednicima.

Članom 13 Zakona, predviđeno je da lokalna samouprava ne može da utvrđuje mere podrške za direktna plaćanja, ali može uzeti učešće u finasiranju premija osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje, regrese za troškove skladištenja u javnim skladištima, regrese za reproduktivni materijal i to za veštačko osemenjavanje, zatim za kreditnu podršku, sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, repromaterijale, kupovinu poljoprivredne mehanizacije, mašina u voćarstvu, stočarstvu i povrtarstvu.

– Svi mi smo donošenje Zakona o podsticajima u poljoprivredi čekali i ono što je dobro i što smo uvek tvrdili je da je ovo prvi korak ka uspostavljanju jedne stabilne agrarne politike – rekla je Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. – Nacrtom Zakona je bilo predviđeno da lokalne samouprave ne mogu da vrše direktna plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima i dobro je to što su nakon javne rasprave usvojene primedbe i sugestije pojedinih lokalnih samouprava i grada Kragujevca, tako da sad imamo delimično proširena ovlašćenja lokalnih samouprava. Ne čekajući da ugledamo konačnu verziju Zakona mi smo morali da donesemo Program razvoja poljoprivrede u 2013. godini, jer je njegovo usvajanje bio uslov da vratimo zahteve ka budžetu za izmirenje neizmirenih obaveza, da finansiramo Šumadijske zimske igre, odlazak poljoprivrednika u Budimpeštu i programe koji su startovali odmah kako smo kalendarski zakoračili u 2013. godinu.

Ovim Programom obuhvaćene su tekuće ugovorene obaveze, neizmirene kapitalne investicije, odnosno ono što se godinama unazad radi, dok će deo koji se odnosi na podsticajne mere biti definisan posle donošenja Zakona o podsticajima u poljoprivredi.

– Za sada sigurno možemo da pripremamo odluke o subvenciji osiguranja useva i za veštačko osemenjavanje što je nastavak onoga što smo i ranije radili, dok ćemo za kreditne podrške sačekati da Ministarstvo donese konkretne uredbe i pravilnike na osnovu kojih ćemo u toku godine donositi odluke. Ovaj Program usvojilo je Gradsko veće grada Kragujevca, a sada smo u obavezi da program pošaljemo Ministarstvu i da dobijemo saglasnost što nas čeka u narednom periodu – navela je Živanović Katić.

Nema komentara

Odgovorite