Novi uspeh učenika OŠ “Svetozar Marković”

- -
0

Nije prošlo ni mesec dana od Državnog prvenstva istraživačkih radova osnovaca Srbije kada su učenici kragujevačke OŠ “Svetozar Marković” osvojivši tri treća mesta za naučnu oblast Informatika ujedno bili i nauspešniji u svojoj kategoriji usledilo je Republičko takmičenje „Informatička olimpijada osnovaca“ – INFOS u Boru u organizaciji Regionalnog centra za talente. Od 110 učesnika republičkog takmičenja među 24 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta su i četiri učenika škole iz Kragujevca.

Najbolji rezultatat iz poznavanja istorijata računarstva i hardvera računara ostvario je Jovan Novokmet, učenik VII razreda, koji je osvojio prvo mesto, slede Dušan Todorović, učenik VII razreda i Strahinja Aleksić, učenik VI razreda sa drugim mestom i Trifun Bigić, učenik VII razreda kome je pripalo treće mesto.

Učenicima informatičke sekcije OŠ “Svetozar Marković”, koju vodi Marija Andonović Radojević, nastavnica informatike, pedagoški savetnik u ovoj školi, INFOS je bio samo jedan u nizu takmičenja u različitim sferama informatike gde su učenici pokazali da se upornošću, radom i željom mogu ostvariti odlični rezultati.

Na Državnom takmičenju iz informatičke i računarske pismenosti “Dabar” od 47.000 takmičara iz osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na kvalifikacionom takmičenju u rešavanju logičkih zadataka među 300 učenika koji su bili najuspešniji i ostvarili plasman na državni nivo bila su i dva učenika ove škole.

Od oktobra meseca pripremom za multidisciplinarno međunarodno takmičenje FIRST Lego League tim Robosapiesni, članovi informatičke sekcije, timski ostvaruju pobedu u Robot igri – programiranju robota i kao treći finalista ovog takmičenja ostvaruju plasman na Regionalno takmičenje Adria regije u Sloveniji, gde u Robot igri zauzimaju odlično 13. mesto.

Sledi Državno prvenstvo istraživačkih radova sa tri treća mesta na Republičkom takmičenju, a zatim i kao kruna završnice školske godine sledi INFOS sa jednim prvim, dva druga i jednim trećim mestom. Tročlani tim učenika ove škole bio je jedan od 30 finalista takmičenja Državnog takmičenja Bitke za znanje u programiranju mbot robota, ali je zbog preklapanja termina sa drugim takmičenjem odustao od učešća.

I tu nije kraj. Tim sastavljen od tri učenika VI i IV razreda napravio je film “BRAT” na temu vršnjačkog nasilja zasnovanom na istinitoj priči jednog od autora filma. Sa ovim filmom učenici konkurišu na Smotri kratkog đačkog filma FILMić 2019, u organizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnike i informatike iz Novog Sada i Ministrarstva prosvete za jednu od prestižnih nagrada ovog Festivala.

Nema komentara

Odgovorite