Nove tehnologije u proizvodnji stočne hrane

- -
0

predavanja o stocnoj hraniPredavanja na temu proizvodnje i konzervisanja stočne hrane održana su danas u prostorijama Biznis inovacionog centra, u organizaciji grada Kragujevca, Sekretarijata za privredu, sport i sportsku infrastrukturu, Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu voda, u saradnji sa Udruženjem odgajivača goveda simentalske rase „Šumadija“.

Predavanja su predastavnicima i članovima udruženja održali stručnjaci Instituta za krmno bilje iz Kruševca, dr Zoran Lugić i dr Bora Drinić.

– Našim poljoprivrednicima se vrlo često kvari silaža od kukuruza, što je posledica primenjivanja neodgovarajuće, zastarele tehnologije koja dovodi do niske proizvodnje, koja se nadoknađuje koncentrovanom hranom. Razlog tome najčešće je neznanje i neinformisanost proizvođača. Manjim proizvođačima u Srbiji preporučujemo da savladaju novije tehnologije proivodnje stočne hrane, da što više proizvedu i da ta proizvodnja bude ekonomičnija – rekao je dr Bora Drinić, naučni savetnik Instituta za krmno bilje.

Prema rečima predstavnika i članova udruženja odgajivača svako predavanje i upoznavanje sa novim i modernim tehnologijama proizvodnje i očuvanja stočne hrane veoma znači domaćim proizvođačima.

– Udruženje stočara „Šumadija“ u svom sastavu ima 60 članova sa teritorija opština Kragujevac, Rača i delom iz Topole. To su poljoprivrednici koji stalno posećuju ovakva predavanja. Nova saznanja i iskustva proizvođači mogu i praktično da primene u ishrani goveda – rekao je Saša Kostić, predsednik Saveta za razvoj poljoprivrede grada Kragujevca.

Program proizvodnje stočne hrane članovima udruženja predstavio je proivođač iz Sremske Mitrovice, a prisustvovali su i predstavnici osiguravajućeg društva „Delta đenerali“.

Nema komentara

Odgovorite