Nova sednica Skupštine grada u petak

- -
0

slavica kominacOdbornici Skupštine grada na XI redovnoj sednici, zakazanoj za petak 24. maj, kao prvu tačku dnevnog reda razmatraće predlog Odluke o zavšrnom računu budžeta grada Kragujevca za 2012. godinu.

Podsećaju da je to zakonska obaveza svake lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, i da ovaj dokument najkasnije do 31. maja mora biti prosleđeni Ministarstvu finansija, zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac, rekla je da to grad Kragujevac, kao odgovorna lokalna vlast, čini u predviđenom roku. Ona je dodala i da prihodi i rashodi iz prošle godine pikazuju da je grad Kragujevac ostvario suficit u iznosu od 113 miliona dinara, koji je prenet u ovu godinu.

– Završni račun daje i određene pokazatelje o poslovanju lokalne samouprave za koju se donosi. Ako poredimo podatke iz 2011. i 2012. godine, jasno je uočljivo da je došlo do ne prevelikog, ali svakako rasta, u delu ostvarenih poreza na imovinu i poreza na dohodak i dobit preduzeća, što može da govori da je Kragujevac, i u ovom trenutku ekonomske krize, krenuo malim, ali značajnim korakom napred. Taj rast istovremeno govori i o rastu zaposlenosti i o rastu prihoda koji su ostvareni na teritoriji grada Kragujevca, što svakako nije beznačajno kada govorimo o budžetu grada – rekla je Kominac.

Ona je najavila i da će se prvi put pred odbornicima gradskog parlamenta naći i godišnji izveštaji o poslovanju ustanova kulture čiji je osnivač grad Kragujevac, ističući da je svih 10 ustanova kulture poslovalo je pozitivno i da se iz izveštaja može videti da svaka od tih ustanova širi svoju delatnost i time obezbeđuje sopstvene prihode u sve većoj meri.

Predsednik gradskog paralmenta Saša Milenić, najavljujući predstojeću sednicu Skupštine grada, posebno se osvrnuo na tačku izbori i imenovanja napominjući da će u okviru ove tačke biti izabrana Komisija koja će se baviti izborom direktora javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i nadzorni odbori u ovim preduzećima.

– Time, u skladu sa novim odredbama Zakona o javnim preduzećima, i propisanim dinamikom i procedurom, Skupština grada Kragujevca dolazi na korak pred finalno usklađivanje sistema javnih preduzeća sa novim zakonskim okvirom – rekao je Milenić.

Pored već pomenutih tačaka, odbornici će u petak razmatrati i PDR za izgradnju dalekovoda 400 kw Kragujevac 2-Kraljevo 3 na području grada Kragujevca, Predlog Odluke o taksi prevozu i Operativni plan odbrane od poplava na teritoriji Kragujevca za 2013.godinu. Potrebno je da odbornici Skupštine grada razmatraju, a zatim se i izjasne o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu Statuta Muzičkog centra u Kragujevcu.

Inače, kako se čulo na današnjoj konferenciji za novinare, aktuelni saziv gradskog paralmenta konstituisan je pre gotovo godinu dana, tačnije 25. maja 2012.godine. Za to vreme, uključujući i predstojeću sednicu, održano je 11 redovnih zasedanja, dve sednice po hitnom postupku i jedna svečana, povodom Đurđevdana-Dana grada Kragujevca 6. maja ove godine. To pokazuje, saglasni su predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Saša Milenić i Slavica Kominac efikasnost u radu zakonodavne vlasti u gradu uz kontinuirano podizanje dostojanstva i ugleda gradskog paralmenta.

Nema komentara

Odgovorite