Nova godina prvi put proslavljena u Kragujevcu

- -
0

stari kragujevacNova godina je u Kragujevcu, a time i u Srbiji počela da se obeležava tridesetih godina 19. veka, u vreme prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Kragujevac je od 1818. – 1841. godine bio prva prestonica Srbije i u gradu na Lepenici su u tom periodu postavljeni temelji moderne srpske države, ali je počela i promena orijentalnog u evropski način života koji je pored svega ostalog podrazumevao i obeležavanje Nove godine.

Srbija je dobila autonomiju u okviru Otomanske imperije tridesetih godina 19. veka i tada je knez Miloš  počeo da čestita Novu godinu vladarima drugih evropskih država. To su, prema istorijskim spisima, ubrzo prihvatile ostale narodne starešine, koje su Novu godinu počele da čestitaju svojim podanicima.

U to vreme, u Kragujevcu, po ugledu na zapadne zemlje, imućni ljudi počinju da organizuju doček i proslavu Nove godine, a taj običaj potom je zaživeo i u svim varoškim staležima. Dočeci Nove godine u vreme kneza Mihaila imali su tačno utvrđenu proceduru sa redosledom igara i bili su vrlo vesele svetkovine uz bogatu trpezu. Krajem osamdesetih godina 19. veka u otmenijim hotelima kao što su bili „Takovo“, „Gušić“ i „Jadran“ organizovani su novogodišnji balovi na kojima su se pored stranih, igrale i domaće igre, dok je u varoškim kafanama „Talpara“, „Šiško“, „Deligrad“ i drugim, novogodišnji doček prerastao u pravo narodno veselje.

Za doček Nove godine u Kragujevcu su krajem 19. veka organizovani i specijalni programi kao što su tombole i izbor najlepše devojke. Poznato je da su se u hotelima pred ponoć prodavale krofne. U nekoj od njih se nalazio novčić. Verovalo se da će onaga  ko pronađe novčić cele godine pratiti sreća.

Kao i danas, Novu godinu u 19. i 20. veku veliki broj Kragujevčana dočekivao je  u svojim domovima.

Izvor: GTO Kragujevac

Nema komentara

Odgovorite