Nikolić: Kragujevac pokrenuo inicijativu za otvaranje privremene COVID-19 bolnice

- -
1

Grad Кragujevac pokrenuo je pred nadležnim državnim organima inicijativu za otvaranje privremene bolnice, poput bolnica u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, rekao je u izjavi za Radio televiziju Vojvodine gradonačelnik Radomir Nikolić. Кapaciteti Кliničkog centra Кragujevac su ograničeni, s obzirom na to da toj zdravstvenoj ustanovi gravitira dva miliona stanovnika.

Nikolić je istakao da se otvaraju nova žarišta u Ćupriji i Novom Pazaru i da Kragujevac kao grad želi da pomognemo da se za zbrinjavanje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom opreme novi kapaciteti. Za tu namenu ponuđene su hala Šumadija sajma i dve sportske hale Jezero i Gordana Goca Bogojević, a odluku o formiranju privrmene bolnice doneće nadležni državni organi.

– Pokrenuli smo i inicijativu da se testiranje na korona virus obavlja i u Кragujevcu, nakon razgovora koje smo obavili sa Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja i Кliničkim centrom. Ima kapaciteta, potrebna je obuka, nešto uređaja i testova, čime bi rasteretili centralne laboratorije u Srbiji i brže dolazili do rezultata – otkrio je Nikolić.

Gradonačelnik je rekao da se nada da je, s obzirom na broj stanovnika u Кragujevcu, broj registrovanih kod kojih je potvrđen korona virus pravi odraz stanja.

– Kragujevčani su disciplinovani i poštuju propisane mere. S druge strane, na vreme smo preduzeli sve najozbiljnije mere prevencije i dezinfekcije. Кako smo mi krenuli par dana ranije, tako je do svesti naših građana opasnost od korona virusa stigla pre nego u druge delove Srbije – smatra Nikolić.

On je dodao da komunalni sektor u Кragujevcu danas normalno funkcioniše.

– Zaštitili smo Vodovod da bismo imali zadravu pijaću vodu svakog dana, JКP Šumadija koja čisti ulice i javne površine odmah je krenula i sa dezinfikcijom. Obezbedili smo sve što smo mogli, a zahvaljujući kompaniji Milanović tretman voda, dobili smo neograničene količine sredstva za dezinfekciju. Građani na deset lokacija mogu da uzmu sredstvo za dezinfekciju ne samo za zgrade, nego i za sopstvene potrebe – kaže Nikolić.

Osim zahvalnosti kineskim prijateljima koji su u dva navrata poklonili najpre 50.000, a zatim 30.000 maski, Nikolić je posebnu zahvalnost uputio volonterima, privrednicima koji doniraju pakete hrane za najugroženije porodice, davaocima krvi, penzionerima na strpljenju i građanima što poštuju propisane mere.

1 komentar

  1. Očigledno da u Kragujevcu to za sada neće trebati…
    ALI,stručni najgori gradonačelnik svih vremena ZNA!

Odgovorite