Neiskorišćeni potencijal deponije u Jovanovcu

- -
2

deponijaGrupa studenata Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, u želji za očuvanjem životne sredine, u obradi seminarskog rada na temu „Neiskorišćeni potencijal deponije u Jovanovcu“, ukazala je na probleme u funkcionisanju ove deponije, kao i na njen potencijalni značaj u razvoju i funkcionisanju grada.

Pod pokroviteljstvom stručnih lica sa Fakulteta, i tutorstvom prof. dr Miluna Babića, prilikom istraživanja ove teme, i mnogobrojnih primera funkcionisanja ekoloških deponija u razvijenim zemljama, došli su do modela pomoću kog se deponija u Jovanovcu može pretvoriti u obnovljivi izvor energije.

– U Republici Srbiji upravljanje otpadom je u priličnoj meri zastarelo. U Srbiji se 2003. godine sakupljalo samo 50 odsto otpada, od kojih se oko 63 odsto odnosilo na sakupljanje komunalnog gradskog otpada i oko 20 odsto industrijskog otpada. Otpad se uglavnom nije sakupljao iz ruralnih područja, gde je najčešće spaljivan ili akumuliran na smetlištima i divljim deponijama. Približno je prepoznato 170 zvaničnih deponija, od kojih nijedna nije ispunjavala kriterijume ispravnih gradskih deponija. Ovoliki broj deponija je bio velik za ispravan monitoring i kontrolu. Ni ove godine nije se mnogo promenilo – ističu studenti.

– U industrijskim zemljama godišnje nastaje 300 do 400 kilograma smeća po osobi. Ovo smeće se skuplja i odlaže na bezbednim i sanitarnim deponijama, koje podrazumevaju zaštitu podzemnih voda, kao i zaštitu vazduha od prljavog i opasnog deponijskog gasa. Pomenuti deponijski gas nastaje razgradnjom organskih supstanci pod uticajem mikroorganizama. Prosečan sastav deponijskog gasa je 35-60 procenata metana, 37-50 procenata ugljen-dioksida i u manjim količinama se mogu naći ugljen-monoksid, azot, vodonik-sulfid, fluor, hlor, aromatični ugljovodonici i drugi gasovi u tragovima. Na osnovu navedenog sastava deponijskog gasa, može se uočiti da je on vrlo opasan po čovekovu okolinu – kažu studenti.

U svetu je već razvijena tehnologija pomoću koje se veoma uspešno deponijski gas pretvara u električnu energiju. S obzirom da je u današnje vreme potreba za električnom energijom neiscrpna, upravo u tome se ogleda i neiskorišćeni potencijal ove deponije.

– Da bi se u Srbiji otpočelo sa proizvodnjom električne energije na ovaj način, potrebno je urediti ovu oblast zakonom, kako bi se na taj način „otvorila vrata” zainteresovan investitorima, koji će sigurno prepoznati ovaj potencijal.  U slučaju komunalnih preduzeća, to je još jedan prihvatljiv put za rešavanje negativnog uticaja nezaobilaznog generisanja deponijskog gasa na kvalitet vazduha, podzemnih voda i prisutnu globalnu promenu klime kojoj smo svi mi svakodnevni svedoci – smatraju studenti.

2 Komentara

  1. Deponija se ne nalazi u Jovanovcu, vec na putu za Jovanovac. Jovanovac pocinje nekih kilometar dalje. Deponija ima naziv “Jovanovac” bez obzira sto se nalazi u katastarskoj opstini KRAGUJEVAC 4 !!!

    • Ako hoces da budes precizan, onda kazi da Jovanovac pocinje nekih 826 metara dalje od deponije. A reci mi molim te u kojoj se katastarskoj opstini nalazi Jovanovac, jer ne postoji katastarska opstina Jovanovac…

Odgovorite