Narednog vikenda sedmo „Jatačenje“ u Kragujevcu

- -
0

jatacenjeSedmo okupljanje hobista i promocija igre „Warhammer“, pod nazivom „Jatačenje 2013“, biće održano u sledećeg vikenda (26. i 27. januar) na kragujevačkom Prirodno matematičkom fakultetu.

Po prvi put „Jatačenje“ je međunarodnog karaktera, a kao i obično okupljanje se organizuje u cilju promocije „Dana fantazije“ i međunarodnog turnira u Warhammeru „Uprising“ koji se u martu održavaju u Novom Sadu, u organizaciji novosadskog kluba „Valhala“. Dani fantazije su najveći skup ljubitelja fantastike, društvenih igara i maketara u Srbiji, a „Uprising“ najveći turnir u Warhammeru u jugoistočnoj Evropi.

– Još važniji događaj, koji ćemo najaviti i promovisati na „Jatačenju“, je Evropski timski šampionat (ETC) koji se ove u avgustu organizuje u Novom Sadu. Radi se o najvećem turnirskom takmičenju u Evropi i jednom od najvećih na svetu. Iako se tradicionalno očuvao naziv Evropski timski šampionat, već godinama se radi o svetskom prvenstvu, pošto uz evropske timove učestvuju i timovi iz SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Singapura, a najavljen je i tim Indije. ETC predstavlja svojevrsno takmičenje timova igrača u igrama Warhammer i Warhammer 40k. Od prošle godine nezvanično, a od ove i zvanično uključena je i treća igra: Flames of War (FoW, Vatre rata). Očekuje se između 600 i 800 igrača iz četrdesetak zemalja sveta. Srbija ima reprezentaciju za Warhammer Fantasy već tri godine, a nejveći uspeh je u tome što smo pozitivnom promocijom uspeli da ovo takmičenje dovedemo u Srbiju. Od prošle godine imamo i reprezentaciju za FoW, a od ove ćemo imati i reprezentaciju za 40k, te ćemo tako pokriti sve sisteme na ETC – kažu organizatori.

Ove godine se obeležava i stogodišnjica stonostrateških igara, a „Jatačenje“ se održava po sedmi put, u organizaciji kragujevačkih ljubitelja Warhammera. Jatake možete pronaći na forumu http://jatacenje.forumotion.net/ . I ove godine će, pored Warhammera, zainteresovanima biti predstavljene i igre minijaturama Mordheim i Bloodbowl, određen broj zanimljivih društvanih igara na tabli, neke kartične i Role-Play igre. Igraće se i „Kubura“, koja je postala izuzetno popularna od predstavljanja na prošlom Jatačenju.

– Naročito izdvajamo i preporučujemo predstavljanje novog kluba Grenadier iz Beograda. Oni će predstaviti dve igre, koje se do sada nisu igrale u Kragujevcu. Radi se o igrama Warmachine i FoW. Ove igre su izuzetno popularne u svetu, a sve su popularnije i kod nas. Kao i uvek, napominjemo da se ne radi o računarskim igrama, već igrama za koje je neohodan direktan kontakt sa živim ljudima, koje samim tim jačaju komunikaciju i pospešuju stvaranje staromodnih prijateljstava u vremenu kada sve manje komuniciramo sa ljudima, a živu reč menjamo tekstualnim ispisima na ekranu – poručuju organizatori.

Warhammer je ratna igra minijaturama, koja postoji oko 30 godina i najpopularnija je igra te vrste u svetu. Predstavlja potpun hobi pošto je vojske kojima se igra neophodno skupiti, sastaviti i detaljno obojiti, pre nego što se dođe do same igre. Kao takva predstavlja interesantan spoj maketarstva, modelarstva i taktičke igre. Sistem konstantno evoluira i unapređuje se, tako da se trenutno igra po osmoj ediciji pravila. Igra je bila uzor za nastanak više kompjuterskih igara različitih žanrova, uključujući i prve verzije popularne igre Warcraft. Smeštena je u specifičan fantazijsi svet u kome se sukobljavaju armije dobra i zla okupljenih u 15 rasa. Svaka rasa definiše pravila za formiranje svojih armija, ali su pravila dovoljno slobodna da omoguće kreiranje nebrojenih varijacija. Broj različitih armija kojima se može igrati najkompleksniji je na svetu, što je jedan od glavnih razloga za opstanak ove igre više od četvrt veka. Izdavač je firma Games Workshop, aktuelna je osma edicija pravila, a više informacija može se naći na internet adresi www.games-workshop.com .

Flames of War  je stonostrateška igra sa tematikom Drugog svetskog rata. Poznata je po izuzetno detaljnom praćenju istorijskih činjenica i pravilima koja omogućavaju prilično realnu simulaciju bitaka iz odgovarajućeg istorijskog perioda. Pravila i armije dele rat na tri perioda (rani, srednji i pozni) i igra se samo u okviru određenog perioda. Proizvođač su Battlefront Miniatures, a više informacija možete naći na njihovoj stranici: http://www.flamesofwar.com/

Program:

Subota, sala A-I-1 (glavna zgrada, prvi sprat, učionica čuvena kao „trojka“)
11.00 sati: Otvaranje i početak Jatačenja
11.00-19.00: Celodnevni događaji – Igra i predstavljanje Warhammer Fantasy Battles. Promocija i igranje raznih društvanih igara (Boardgames). Promocija i demonstraciono igranje Role-Play igara (FRP – RPG). Promocija i igranje Mordheim i Bloodbowl. Klub Grenadier Beograd predstavlja Warmachine i Flames of War.
16.00: Predstavljanje društvene igre Kubura, autora iz Novog Sada.

Nedelja, sala A-I-1
11.00-19.00: Celodnevni događaji – Igra i predstavljanje Warhammer Fantasy Battles. Promocija i igranje raznih društvanih igara (Boardgames). Promocija i demonstraciono igranje Role-Play igara (FRP – RPG). Promocija i igranje Mordheim i Bloodbowl. Trening WHFB reprezentacije Srbije i predstavljanje Novog Sada kao domaćina ETC 2013.
16.00: Predstavljanje društvene igre Kubura, autora iz Novog Sada.
19.00: Završetak „Jatačenja“

Nema komentara

Odgovorite