Nakon dve decenije Kragujevac ponovo u plusu

- -
3

Kraguejvac opstinaPrema podacima Regionalne privredne komore, za jedanaest meseci u prošloj godini, nakon više od dve decenije Kragujevac je ponovo zabeležio suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, i to od 36 miliona dolara koji su evidentirani pre svega zahvaljujući oživljavanju automobilske industrije.

Prošlogodišnji suficit kragujevačke privrede u trgovini sa svetom biće, sasvim izvesno, i nešto veći kad budu uračunati i efekti izvoza ovdašnjih firmi, pre svih kompanije Fijat automobili Srbija, u decembru 2012. Izvoz Fijatovih automobila iz kragujevačke fabrike startovao je, podsetimo, u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, kad je kupcima u Italiji, Nemačkoj , Francuskoj i još nekim evropskim zemljama isporučeno 30.000 automobila „fijat 500L“. To je, uz značajan izvoz još desetak firmi iz centralne Srbije, obezbedilo da ne samo kragujevačka nego i šumadijsko-pomoravska privreda lane ostvari najbolje rezultate u poslovanju sa svetom, u minulih 20 i „kusur“ godina, opet najviše zahvaljujući automobilskoj industriji. Među deset najvećih šumadijsko-pomoravskih izvoznika, naime, četiri firme su iz te delatnosti, od kojih su Fijat automobili Srbija i fabrika južnokorejske Jura korporacije iz Rače kragujevačke (proizvodi elektroinstalacije za automobile) ubedljivo na prvom i drugom mestu.

Šumadijsko-pomoravska privreda je, u jedanaest prošlogodišnjih meseci, ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinskog poslovanja od preko milijardu dolara. Jedanaestomesečni izvoz iz ovog dela Srbije „težio“ je 636,3, a uvoz 531,8 miliona dolara, čime je privreda Šumadije i Pomoravlja od januara do kraja novembra 2012, u trgovini sa svetom, takođe prvi put od 1990, zabeležila suficit od svih 104,5 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom lane je iznosila čak 120 odsto, odnosno 37 posto više nego prethodne godine.

S druge strane, privreda Srbije prošle godine zabeležila je spoljnotrgovinski deficit od 6,8 milijardi dolara, što je, doduše, nešto manje (za 4,7 odsto) od „minusa“ iz prethodne 2011. Pokrivenost uvoza izvozom na republičkom nivou je u 2012. bila 60,3 odsto.

Pored firmi iz automobilske industrije – FAS, Jura, Grah automative iz Batočine i Zastava tapacirnica – najveći izvoznici iz ovog dela Srbije su i Forma ideale iz Kragujevca, Kronošpan iz Lapova, Kablovi Jagodina, Panasonikova firma u Svilajncu, Peštan u Aranđelovcu i kragujevački Agromarket.

Autor/Izvor: Zoran Radovanović/Danas

3 Komentara

  1. da je srece da je na vremenskoj prognozi ,bili bi zdraviji.nego vladajuca koalicija,”sef” kako ga od miloste zovu saradnici i podanici ,duguje sto bi rekalo “i BOGU i narodu”,debeli minusi ,milijarde dinara,samo ne znam gde su ih potrosili,kad nista nisu uradili.u nihovim dzepovima su i na racunima u inostranim bankama,kad im prodje mandat,lepo da podignu,a vi Kragujevcani hvala sto ste nas glasali sve ove godine da mozemo da se obogatimo.od njihovih dugova i nemara ,tog minusa je ovaj narod “bolestan”,vidi sta se radi ,a ne moze nista da preduzme,kragujevacki klan se ukorenio na vlasti……

Odgovorite