Na Fakultetu medicinskih nauka kutija za malu Tijanu

- -
0

tijana ognjanovićOd danas na Fakultetu medicinskih nauka biće postavljena kutija za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć maloj Tijani Ognjanović kojoj je hitno potrebna transplatacija srca.

“Našoj ćerki Tijani Ognjanović, staroj osam godina, hitno je potrebna novčana pomoć za lečenje u inostranstvu. Imajući u vidu izuzetno teško zdravstveno stanje obolele devojčice, kojoj je dijagnostifikovana restriktivna kardiomiopatija, lekarski konzilijum je preporučio da se u što kraćem vremenskom roku izvrši transplantacija srca.

S obzirom da se ovakva vrsta operacije ne vrši u našoj zemlji, a Republički zavod za zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove operacije i postoperativnog lečenja ove vrste bolesti, prepušteni sami sebi, pokrenuli smo akciju za pomoć maloj Tijani da dobije novo srce. Za relativno kratko vreme uz pomoć ljudi dobre volje koji su podržali ovu humanitarnu akciju, zajedničkim snagama, sakupljeno je 200.000 evra neophodnih za transplantaciju srca i postoperativno lečenje u Beču.

U januaru mesecu ove godine odlazimo u Beč, na AKH kliniku, gde nam je nakon detaljnih analiza saopšteno da pomenuta klinika nije u stanju da Tijanu stavi na listu čekanja i izvrši transplantaciju srca, zbog komplikacija koje su nastale krajem decembra meseca 2012. godine (otkazivanje bubrega) i veoma retkog oblika restriktivne kardiomiopatije od koje Tijana boluje. Kako su Tijanu svrstali u treću grupu rizika (postoje tri grupe), dali su joj samo dva posto šansi da će preživeti operaciju u njihovom centru.

Suočeni sa ovim činjenicama i ne želeći da se predamo, bili smo prinuđeni da pronađemo kliniku koja ima iskustva sa ovakvo retkim oblikom restriktivne kardiomiopatije i koja bi prihvatila Tijanu kao visokorizičnog pacijenta.

Kontaktirali smo mnoge kardiologe u zemlji i inostranstvu i dobili podatke da klinike u Americi imaju najviše iskustva sa ovakvim oblikom kardiomiopatije, od kojih se izdvojila dečija bolnica u Hjustonu (SAD), sa kojom smo napravili kontakt i dobili odgovor da u relativno kratkom vremenskom roku možemo dobiti srce, ali da takva operacija u njihovom centru košta 1.015.000,00 dolara. Ovde možete pogledati e-mail klinike u Hjustonu sa specifikacijom troškova transplantacije srca.

Imajući u vidu izveštaj Tijaninog kardiologa, profesora Dr Jovana Košutića, sa Instituta za majku i dete, gde se Tijana leči već šest godina, i trenutno stanje naše ćerke koja je u klinički lošem stanju, presudan faktor u ovom slučaju je vreme, a Tijana ga nema.

Ukoliko bi se Tijanin odlazak na kliniku u Hjustonu prolongirao usled nedostatka novca, može se desiti da dođe do trajnog otkazivanja drugih organa (bubrega, jetre, pluća) koji trenutno najviše trpe zbog oslabljene srčane funkcije, a onda transplantacija srca neće ni biti moguća.

Želimo da vas obavestimo da se akcija za pomoć maloj Tijani nastavlja i da i dalje računamo na Vas i Vašu podršku koja će nam u periodu koji dolazi itekako biti potrebna. Verujemo da ćemo zajedničkim snagama uspeti da sakupimo nedostajuća novčana sredstva i maloj Tijani omogućimo da krene put Amerike po novo srce.

Imajući u vidu svakodnevne troškove lečenja, kao i visoke troškove same transplantacije, molimo Vas da u skladu sa Vašim mogućnostima novčano pomognete našoj ćerki Tijani Ognjanović.

U tu svrhu namenski su otvoreni računi za uplatu novčane pomoći kod Komercijalne banke a.d, Beograd, Svetog Save 14, na ime Tijana Ognjanović, Roze Luksemburg 35, 11000 Beograd, Srbija:

Dinarski račun: 205-9011004816395-73

Devizni račun: SWIFT: KOBBRSBG; IBAN: RS35205903101860366239″ – porodica Ognjanović.

Kragujevac je nedavno izgubio jednog anđela. Ne smemo dozvoliti da se još jedne oči sklope pre vremena – Srbijo, probudi se, Kragujevčani, uključite se i pomozite!

Tekst preuzet sa www.tijanaognjanovic.com.

tijana ognjanović

Nema komentara

Odgovorite