Mreža za nasleđe zabrinuta zbog nesmotrene rekonstrukcije „Tržnice“

- -
0

Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope (South East European Heritage Network) izražava veliku zabrinutost i negodovanje povodom nesmotrene rekonstrukcije „Gradske tržnice“ u Kragujevcu, tokom koje je ovom objektu sasvim urušen spoljašnji zid.

Kako je saopšteno iz Šumadijske regije, u odgovoru Mreže za nasleđe ističe se da „Gradske tržnice“ predstavljaju neosporno kulturno istorijsko arhitektonsku vrednost grada, a činjenica da je njena namena, jedne od prvih izgrađenih zatvorenih pijaca u Evropi još od 1929, ostala nepromenjena
sve do sada, samo uvećava značaj ovog objekta i potrebu da se on očuva u originalnom stanju i za naredne generacije kojima smo obavezni da prenesemo što je moguće više vrednosti.

“Kulturno nasleđe predstavlja neraskidivu sponu između prošlih i budućih vremena, ono daje jedinstvenost lokalnim zajednicama, a urušavanjem ovakvih celina dovodi se u pitanje identitet koji je građen vekovima. Ne sme se zaboraviti da baš ovakve kulturno – istorijske celine, kao vrednost baštine i tradicije daju samom gradu jedinstven potencijal za razvoj dalje privrede, promovisanje tradicionalnih proizvoda i zanata, čime uvećavaju lepotu grada
i bude interesovanje za dalja istraživanja i podsticaj savremenih privrednih grana koje ne narušavaju tradiciju. Veoma je bitno da se važnost ovakvih spomenika javno ističe i podvlači, da se njihova vrednost očuva, a nikako ne umanjuje nestručnim građevinskim postupcima čime se originalnost objekta nepovratno gubi. Naša je obaveza da budemo čuvari svoje tradicije i kulture, da je negujemo, promovišemo i prenesemo na naredne generacije, da sačuvamo sopstveni identitet koji nikako ne može da bude uporediv sa nečim što predstavljaju savreme konstrukcije preslikavane po celom svetu. Baština pripada svima, njenim brisanjem briše se isprepletana prošlost naših identiteta, pravo na unikatnost i jedinstvene vrednosti”, navedeno je u pismu, koje je u nadi da će sveopšta tendencija urušavanja nasleđa prestati, potpisala sekretarka Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope, Milica Tanasijević.

Nema komentara

Odgovorite