Mogućnost za nove investicije

- -
1

opstinaGrad Kragujevac učestvovaće u realizaciji Programa za izmirivanje obaveza lokalnih vlasti po osnovu kapitalnih investicionih izdataka prema privatnom sektoru, odlučili su članovi Gradskog veća. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, rekao je da je Vlada Srbije donela zaključak kojim se omogućava lokalnim samoupravama da izmire svoje neizmirene obaveze putem obveznica, što je jako povoljno za gradove i opštine, a odnosi se na one investicije koje su bile kapitalne.

U Kragujevcu je reč o investicijama vezanim za Fiat, a odnose se, pre svega, na izgradnju putne infrastrukture.

To znači da se grad Kragujevac zadužuje kod Vlade Srbije uzimanjem obveznica, koje će biti realizovane preko banaka. Zaključkom Vlade je to omogućeno u visini polovine transfernih sredstava na nivou godine, po sledećim uslovima – grejs periodom od godinu dana, isplatom u naredne 4 godine uz nisku kamatnu stopu. Time mi praktično dobijamo 291 milion, iako imamo mogućnost za zaduživanje od 360 miliona na osnovu saglasnosti resornog ministarstva, i izmirujemo svoje obaveze koje imamo prema izvođačima a to su Štrabak, Bekament, Srbija put i Napred. To je za nas jako povoljno i dovodi nas u poziciju da izmirenjem ovih obaveza steknemo novu mogućnost za nove investicije. Obveznice će biti naplative odmah sa određenom kamatnom stopom banke koja izdaje te obveznice, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Ukoliko Vlada Republike Srbije omogući gradu Kragujevcu dobijanje obveznica grad će odustati od realizacije dugoročnog kredita za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, iako za to postoji i skupštinska odluka. To znači da se grad Kragujevac neće zadužiti izvan limita dozvoljenog od strane ministarstva privrede i finansija.

 

1 komentar

  1. Ja kreditiram grad Kragijevac sa 38 000 din. plus kamata. Koliko jos gradjana grada Kragujevca prisilno kreditira grad? Da li se zna? Mozda to zelim a mozda i ne zelim. Ko me to pita, koga je briga?Znam da moje dete ove godine nema sve ono sto moze da se kupi za taj novac kojim JA prisilno kreditiram nas grad. Reket?

Odgovorite