Moguća pojeftinjenja: Promet u trgovinama manji za 10 odsto

- -
0

Cene robe široke potrošnje do kraja 2012. ne bi trebalo da rastu i postoji mogućnost da dođe do pojeftinjenja zbog pada prometa u trgovinama za oko 10 odsto u novembru u odnosu na prethodni mesec, rekli su u izjavi Tanjugu kragujevački ekonomisti i trgovci.

„Moja očekivanja na osnovu svih makroekonomskih parametara da će se godišnja inflacija zaustaviti na tih 13 odsto, odnosno 12,9 procenata i u narednih mesec i po dana ne očekujem skok cena“, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović.

Veselinović, profesor nacionalne ekonomije, međutim, novi skok cena očekuje u prvim mesecima 2013.

„Pribojavam se malo skoka cene struje, eventualno možda nekih energenata, što su inače kontrolisane cene u Srbiji, kao i cena osnovnih životnih nemirnica koje su, takođe, pod strogom kontrolom“, naglasio je Veselinović.

Veselinović je ukazao i da je u Srbiji inflacija od 13 odsto, ipak najviša u Evropi.

Direktor Trgovinskog preduzeća „Morava“ Dragan Spasić u izjavi Tanjugu tvrdi da će do kraja ove godine doći do pojeftinjenja mnogih artikala.

„Do Nove godine sigurno neće doći do skoka cena. Štaviše, informacije koje imam su da će proizvođači sniziti cene. To ne znači da će menjati zvanične cenovnike, već da će do pojeftinjenja doći putem dodatnih akcija, rabata i slično“, naglasio je Spasić.

Prema Spasiću, u trgovinama se beleži manji promet u novembru u odnosu na prethodni mesec..

„Kupovna moć građana je u novembru u odnosu na oktobar opala za desetak odsto, a potrošači sve manje i manje imaju novca da kupuju sve što je njima potrebno“, kazao je Spasić.

IZVOR: Tanjug

Nema komentara

Odgovorite